Surinamers die Nederlandse nationaliteit kwijtraakten vragen paspoort aan

Honderd Surinamers die al sinds de jaren ‘80 of ‘90 in Nederland wonen maar niet beschikken over een paspoort, hebben vandaag, vrijdag 5 april, een verblijfsstatus aangevraagd. Ze zijn geboren voor de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 en hadden toen dus de Nederlandse nationaliteit. Zij zijn die onvrijwillig kwijtgeraakt, zegt hun advocaat in de Volkskrant.

In totaal zijn er zo’n 800 niet gedocumenteerde mensen uit Suriname in Nederland. Hun leeftijden lopen uiteen, van 48 tot ver in de 80. leven al jaren in de illegaliteit. In de vijf jaar na het onafhankelijk worden van Suriname hadden ze een Nederlands paspoort moeten aanvragen. Niet iedereen wist dat of deed dat. Toen dat moest, was een aantal van hen nog heel jong.

De afgelopen jaren hebben sommigen wel geprobeerd een Nederlands paspoort te krijgen, maar dat mislukte steeds, onder meer door de geldende regels van het vreemdelingenbeleid.

Wie ongedocumenteerd is en geen verblijfstatus heeft, kan geen aanspraak maken op de voorzieningen van de verzorgingsstaat.

error: Kopiëren mag niet!