De onderinspecteur van politie F., ingedeeld bij de Parketwacht, heeft op 23 februari getracht zich van kant te maken. In de vooravond bevond hij zich bij een vriend aan de Arya Dewakerstraat. Op dat adres schoot hij op zichzelf. Uit het onderzoek blijkt dat hij zijn wapen onder zijn keel heeft gericht en een schot heeft gelost. De kogel doorboorde zijn schedel en kwam uit zijn rechteroogkas weer uit. De politieambtenaar bevindt zich in kritieke toestand op de afdeling Intensive Care. In een interview zegt hoofdinspecteur John Jones van de Publiciteitsdienst dat het nog niet duidelijk is waarom de onderinspecteur zich van kant wilde maken. Jones geeft aan dat dit soort gevallen zelden te maken hebben met het werk.
De oorzaak van vele van de gevallen, waarbij politieambtenaren betrokken zijn bij zulke incidenten, liggen volgens Jones in zuiver privésfeer c.q. relationele sfeer. Het heeft in elk geval niet te maken met de werkdruk. ‘Niemand in het korps wordt onder druk gezet om bepaalde werkzaamheden te verrichten’, merkt Jones op. De dienstdoende ambtenaren stemmen vrijwillig toe om door te werken om een extraatje te verdienen. De onderinspecteur is bijkans 30 jaren in dienst. In dit specifiek geval zegt Jones dat de rapportage van de afdeling Welzijnszorg nog niet binnen is.
Dagblad Suriname sprak hierover ook met Robby Ramdjiawan, de voorzitter van de politiebond. Hij geeft aan dat indien de ambtenaren beseffen dat zij begeleiding nodig hebben er wel instanties voor hun beschikbaar zijn om hen de nodige mentale begeleiding te bieden. Als gevolg van die begeleiding kunnen de persoonlijke problemen weggewerkt worden. Ramdjiawan heeft vernomen dat de toestand van zijn collega is verbeterd. Hij is aan de beademing op de afdeling Intensive Care. Ramdjiawan zegt niet te weten wat het eigenlijke motief geweest is om tot deze daad over te gaan.
De bondsvoorzitter stelt ook dat alleen wanneer de persoon in kwestie zelf een verklaring aflegt, men zal weten wat de werkelijke oorzaak is van zijn daad. Bij hem is er geen enkel geval bekend, waarbij de werkdruk ertoe heeft geleid dat een ambtenaar zich van kant wilde maken. De meeste gevallen doen zich voor in de relationele sfeer. Ramdjiawan zegt wel dat de afgelopen twee jaren erg zorgwekkend zijn geweest. Naar zijn mening hebben relatief bekeken teveel politieambtenaren naar dit middel gegrepen. Overigens is elke poging daartoe eentje te veel. Wat er de laatste tijd speelde, was dat de desbetreffende onderinspecteur toegelaten moest worden tot de inspecteursopleiding. Het besluit hiertoe was echter niet in zijn voordeel uitgevallen. Hij zou in de toekomst harder zijn best moeten doen om dan toegelaten te worden tot die opleiding. Men vermoedt dat dit de oorzaak is, maar vindt men dat dit niet zou mogen leiden tot een poging om zich van kant te maken.