Suriname ondersteunt nominatie Guyanees Karran voor topfunctie OAS Caribische gemeenschap vindt dit lachertje

Suriname ondersteuntDe regering Bouterse zal de nominatie van Guyanese ambassadeur, Bayney Karran, ondersteunen bij de verkiezingen voor een nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Karran is officieel door de Guyanese regering voorgedragen als kandidaat voor deze post. Dit meldt de secretaris van het kabinet van de Guyanese president, Roger Luncheon, berichtte de nieuwssite Demerara Waves van ons buurland. De Surinaamse regering passeert haar eigen Albert Ramdin om zich kandidaat te stellen voor deze post. Ramdin, die al twee termijnen assistent secretaris-generaal van de OAS is, wilde zich ook kandidaat stellen voor de hoogste post. Echter ziet de huidige regering geen heil daarin, daar ze vinden dat Ramdin niet voldoende draagvlak heeft. Binnen de Caribische gemeenschap wordt het niet ondersteunen van Ramdin als een lachertje en blunder gezien van de regering Bouterse. De verkiezingen voor de topfuncties van de OAS vinden in 2015 plaats.
Karran is sinds 2003 ambassadeur van Guyana in de Verenigde Staten (VS) en ook aantal jaren al de permanente vertegenwoordiger van Guyana bij de OAS. ‘De post is open en Suriname heeft geen kandidaat voorgedragen. Ramdin wordt niet ondersteund door Guyana’, zei Luncheon. De kandidaatstelling voor de OAS-posten zullen bij de eerstvolgende Caricom-meeting van ministers van Buitenlandse Zaken in mei in Trinidad & Tobago besproken worden. Volgens Demerara Waves beweert Ramdin dat de Guyanese president, Donald Ramotar, hem beloofd had te ondersteunen voor de topfunctie van de OAS. Dit gebeurde vorig jaar november tijdens een ontmoeting tussen Ramotar en Ramdin. Geruchten doen de ronde dat Lackin en zijn Guyanese collega, Carolyn Rodrigues-Birkett, een deal hebben gesloten om Ramdin op te offeren en kans te maken om voor het eerst in de historie de OAS te leiden.
De Caribische gemeenschap vindt dat de regering Bouterse een blunder begaat door niet haar eigen landgenoot te ondersteunen, schrijft de krant JamaicaObserver. En dat men nu al publiekelijk praat over deze posten, terwijl de verkiezingen pas over twee jaren, in juni 2015, plaatsvinden. Ook is dit standpunt geponeerd op de staatshoofdenvergadering van de Caricom in Haïti, waar deze zaak niet eens op de agenda stond.
Ramdin is een carrièrediplomaat en heeft de kwalificaties om de OAS te leiden. Hij kent de politieke, culturele en maatschappelijke situaties van alle 34 OAS-lidlanden, praat alle 4 vereiste talen binnen de organisatie vloeiend en komt van Suriname, die deel uitmaakt van zowel het Caribisch Gebied als Zuid-Amerika. Met Ramdin niet in de race gelooft de Caribische gemeenschap niet erin dat een Caricom-burger de OAS zal leiden als de termijn van Jose MiquelInsulza in 2015 zal verstrijken.

error: Kopiëren mag niet!