Ook aan “slechte” kwaliteit padie, zoals door opkopers en rijstverwerkers wordt beweerd, wordt minstens evenveel verdiend met bijproducten als met witte rijst. Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond Surinaamse Padieproducenten (BSP) zegt dat het argument van “slechte” kwaliteit padie van de padieopkopers en rijstverwerkers niet helemaal op gaat.
Opkopers en rijstverwerkers hebben padieboeren een opkoopprijs van SRD 792 (USD 22) voor een baal (79 kilogram) padie aangeboden. Padieboeren verwerpen dit aanbod en vinden dat de padieopkoopprijs hoger moet, omdat zij dit seizoen veel meer kosten hebben gemaakt. Momenteel is de padieoogst in Nickerie in volle gang.
BSP-voorzitter Bhikarie zegt dat dat de kwaliteit van de geoogste padie “onafhankelijk” moet worden vastgesteld, en niet door de opkopers en rijstverwerkers zelf. Afgezien daarvan worden ook uit “slechte” kwaliteit padie bijproducten gemaakt die minstens evenveel opbrengen als met de verkoop van witte rijst. Zo ontstaan uit de verwerking van padie tot witte rijst in de pelmolens bijproducten zoals gruis, slijpmeel en zemel. Deze bijproducten worden in de veevoerindustrie gebruikt en de opbrengsten voor de pelmolenaars zijn niet onaanzienlijk.
Bijproducten per baal
Uit een baal padie van 79 kilogram wordt ongeveer 60 kilogram rijst tot rijst verwerkt en komt ongeveer 19 kilogram aan bijproducten vrij. De prijs per kilogram van de bijproducten als gruis en slijpmeel kost rond de SRD 30 per kilogram. Dit komt neer op SRD 570 die extra uit een baal padie wordt verdiend door de pelmolenaars.
Indien volgens de BSP-voorzitter hiervan SRD 200 wordt toegevoegd aan de gemiddelde opkoopprijs van SRD 750 die nu aan boeren wordt uitbetaald, dan zou de opkoopprijs op minimaal SRD 950 moeten komen. Bhikharie zegt te hebben uitgerekend dat de padieopkoopprijs hiertussen en de SRD 1.100 voor een baal zou moeten komen te liggen.
In Guyana, waar de productieomstandigheden, de infrastructuur en de oogst voor boeren beter zijn, wordt voor een baal padie ongeveer USD 25 betaald. Dit komt omgerekend op rond de SRD 900 per baal.
Het argument van de opkopers en rijstverwerkers dat boeren het verschil tussen de aangeboden opkoopprijs en de hogere prijs die verlangd wordt moeten “halen” bij de overheid, noemt de BSP-voorzitter op z’n zachts gezegd a-sociaal. Dat betekent dat de overheid de opkopers moet “subsidiëren”. Dat kan nooit juist zijn.
De padieopkoopprijs die de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) tijdens de besprekingen in het Platform Rijstsector voorstelt, ligt rond de SRD 1.482 per baal. De kwestie van de padieopkoopprijs ligt momenteel op het bord van president Chandrikapersad Santokhi voor een besluit.
SS