Boeren krijgen nul cent als incentive

Nul cent. Dat is wat de padieboeren afgelopen vrijdag van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kregen als incentive. De padieboeren mogen nog langer dromen van de toegezegde gelden. Vrijdag zou het ministerie de gelden overmaken op de rekening van de boeren. Bij sluiting van de bank bleek er nul cent te zijn gestort. Dit wordt bevestigd door voorzitter Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) en Bramhdew Rampedarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP). De boeren zouden het geld investeren in de aanschaf van ureum voor een optimale verzorging van de padieaanplant. Dit onderhoud wordt traditioneel gedaan vlak voor de oogst. De boeren beginnen in de eerste week van maart met de voorjaarsoogst.
Rampedarath zegt dat ureum vrij duur is en de toegezegde incentives een hele hulp zouden zijn om er voldoende aan te schaffen. Een zak kunstmest kost momenteel SRD 105. Voor 1 hectare zijn minstens zes zakken ureum nodig en dat is een heleboel geld, zegt Rampedarath. Oemraw zegt dat hij morgen als SPBA-voorzitter de Finabank zal benaderen om de boeren weer te voorzien in een lening. De helft van de boeren heeft al eerder leningen genomen bij de Finabank en moet deze nog aflossen. Oemraw hoopt dat de bank de boeren welwillend zal zijn. Hij vindt het jammer dat de regering weer gefaald heeft de beloofde gelden te geven aan de boeren.
Behalve voor ureumbemesting zouden toegezegde gelden worden aangewend voor de aankoop van bestrijdingsmiddelen. De helft van de boeren heeft laat ingezaaid, waardoor zij nog zitten in de fase waar zij nog aan schimmel- en zaadwantenbestrijding en bladbemesting moeten doen. Het vertrouwen van de boeren in de regering is met deze niet vervulde belofte volledig kapotgeslagen. De boeren krijgen al drie achtereenvolgende vrijdagen te horen dat het geld gestort zal worden.

error: Kopiëren mag niet!