Het voornemen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) om de schooltijden te verlengen moet breed gediscussieerd worden. Dit zei Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), tijdens de discussieavond in Grun Dyari genaamd: “Verlengen schooltijden, zin of onzin”.
Volgens de NPS-voorzitter komen bij dit voornemen een heleboel zaken kijken. “Wij hopen dat met de discussie van vanavond, die vanuit de NPS gevoerd wordt, er voldoende handvatten worden aangereikt aan de beleidsmakers om ervoor te zorgen dat wanneer we in processen van vernieuwingen en verbeteringen zijn, we zoveel mogelijk op één lijn zijn.”
Ivan Fernald, die voor Rusland kort de avond opende, zei dat de toekomst van het land voor een groot deel bepaald wordt door de kwaliteit van het onderwijssysteem. “Er zijn zoveel factoren en aspecten waarmee rekening gehouden moet worden, en de Nationale Partij Suriname gaat daar niet aan voorbij”, zei Fernald. “We zitten niet in een ivoren toren en geven een aanzet tot een maatschappelijke discussie.”
Hierna opende Humphrey Bendt de discussie met de eerste inleiding. Hij is voorstander van het verruimen van de schooluren. Ons land kent volgens Bendt grote onderwijsachterstanden. Dit constateerde Henry Ori, de huidige OWC-minister, al jaren terug, vertelde Bendt. De huidige situatie is dat momenteel slechts 7% van de Surinaamse samenleving hoger onderwijs heeft genoten, 23% is MBO-geschoold, terwijl 70% van de samenleving geen MULO-diploma heeft. Er is duidelijk een gebrek aan voldoende opgeleid kader op universitair en HBO-niveau.
“Het niveau van arbeiders is heel erg laag”, zei Bendt. Om de onderwijsachterstanden weg te werken, moet er volgens Bendt wel gedacht worden aan het verruimen van de onderwijsuren. China en Taiwan hebben onderwijsuren van meer dan 9 uur. Suriname zit op 6 uur. Om de uren te verlengen, moet er aan een heleboel voorwaarden worden voldaan.
Marcelino Nerkust, president van de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), zei dat Suriname nog niet klaar is voor langere schooltijden. Een haalbaarheidsstudie zal moeten uitwijzen of deze stap gezet kan worden. Hij vroeg zich tijdens zijn spreekbeurt af of er werkelijk iets mis is met de schooltijden, want iedereen is er een product van. “We zijn ergens terechtgekomen.”
Hij haalde voorbeelden aan waarbij buitenlandse bedrijven verpleegkundigen en docenten lieten halen. Hij vergeleek Surinames schooltijden met die in de regio en wereldwijd en liet zien dat in Brazilië kinderen gemiddeld 4 uur naar school gaan. Er zijn volgens Nerkust steeds pogingen gedaan om de schooltijden te verlengen, maar steeds zonder succes.
De FOLS-president benadrukte dat het verlengen van de schooltijden zeer ingrijpend zal zijn. “Er zijn zoveel dingen waar we naar moeten kijken. Maak een haalbaarheidsstudie.”
Ray Jong A Lok vindt dat het invoeren van langere schooltijden zinvol is, maar niet voordat er een brede discussie met iedereen heeft plaatsgevonden. Het kan volgens de zakenman geen opgelegd besluit van de top zijn. Jong A Lok benadrukte steeds dat het belangrijk is om een hoger doel na te streven waarbij iedereen betrokken wordt. “Waar willen we als land gezamenlijk naartoe”, vroeg hij retorisch. Langere schooltijden invoeren heeft zin, maar er is volgens hem planning en timing nodig. De belangrijkste vraag volgens hem is hoe we iedereen kunnen betrekken.