Anderhalf jaar cel voor toebrengen van zwaar lichamelijk letsel

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren anderhalf jaar cel tegen de 30-jarige Anthoney P. Aan hem wordt het verwijt gemaakt dat hij op iemand heeft geschoten. De aanleiding van deze beschieting was een eerdere ruzie in een discotheek. Volgens  verklaring van het slachtoffer was hij samen met zijn vriendin in de disco. Zijn vriendin werd door de verdachte lastig gevallen. Er brak een vechtpartij los waarna de verdachte en zijn vrienden buiten de disco werden gezet. Deze groep bleef buiten op het slachtoffer wachten om rekenschap te vragen en de eventuele medische kosten te vergoeden. Dit werd geweigerd. Op een andere dag ging de verdachte samen met nog twee anderen rond tien uur bij de woning van het slachtoffer. Volgens verklaring van het slachtoffer werd hij toen door de verdachte in zijn onderbeen geschoten. De vervolgingsambtenaar, Astrid Niamat, achtte het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel althans zwaar lichamelijk letsel met voorbedachte rade wettig en overtuigend bewezen.
Advocaat Benito Pick was het oneens met de officier. De raadsman vroeg de rechter primair om de dagvaarding nietig te verklaren. Dit, mede op grond van het feit dat de officier twee feiten onder een noemer zou hebben geplaatst. Het was voor de verdediging niet duidelijk waarvoor hij zijn cliënt moest verdedigen. Subsidiair verzocht de raadsman de rechter om de verdachte van alle rechtsvervolging te ontslaan. Dit, omdat de officier het feit niet heeft kunnen kwalificeren. Meer nog zei hij de rechter dat er geen bewijs althans wettig en overtuigend bewijs is geleverd in deze zaak. Naast zijn opgeworpen verweren verzocht de advocaat om de detentie van de verdachte te willen beëindigen.
De officier gaf aan dat zij momenteel werken met verkorte dagvaardingen. Indien nodig kan zij de arresten daarvan overleggen. De vervolging verzocht de rechter om het verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling niet te honoreren. Rechter Sieglien Wijnhard wees het verzoek dan ook af. Op 21 maart neemt zij een beslissing in deze zaak. Anthony blijft aangehouden.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!