Suriname profiteert van zijn uitgestrekte regenwouden die over het algemeen zorgen voor een betere luchtkwaliteit dan in stedelijke of geïndustrialiseerde gebieden. De natuurlijke filtering door deze bossen is cruciaal voor een gezond luchtmilieu. Echter, factoren zoals mijnbouw, industriële activiteiten, stedelijke ontwikkeling in Paramaribo, landbouwverbrandingen, en seizoensgebonden variaties kunnen de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden.
In een wereldwijde context blijkt uit onderzoek dat slechts zeven van de 134 onderzochte landen voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO. Landen zoals Australië, Estland en Nieuw-Zeeland slagen erin deze normen te halen, terwijl Pakistan, India, en andere zwaar vervuilde landen ver boven de veilige PM2,5-niveaus liggen. Zelfs landen bekend om hun schone lucht, zoals Canada, kampen met uitdagingen door onder andere natuurbranden.
Wereldwijd vormt luchtvervuiling een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid met geschat jaarlijks zeven miljoen sterfgevallen. Ontwikkelingslanden ervaren een grotere last, vaak afhankelijk van vervuilende brandstoffen. Recente studies wijzen erop dat geen enkel niveau van PM2,5 als volledig veilig kan worden beschouwd, wat de noodzaak van verbeterde luchtkwaliteit onderstreept.
Deskundigen pleiten voor maatregelen zoals het bevorderen van voetgangersvriendelijke steden, aanpassing van bosbouwpraktijken en een snellere overgang naar schone energie. Er is ook een oproep voor betere monitoring van luchtkwaliteit om effectief beleid te kunnen implementeren en de impact van vervuiling wereldwijd te verminderen.