President Santokhi: “Men vertelt een angstig verhaal over EBS-tarieven”

Men vertelt de samenleving een angstig verhaal over de verhoging van de EBS-tarieven. Het werkelijke verhaal is dat huishoudens met de verhoogde stroomtarieven opgevangen worden middels een korting op hun stroomrekening tot maximaal SRD 400. Voor huishoudens gelden bovendien ook nog “lagere” tarieven. 

Voor kleine en middelgrote bedrijven bestaat de mogelijkheid dat zij, zoals tijdens de Covid-periode, een verzoek bij het ministerie van Economische Zaken kunnen indienen voor financiële ondersteuning indien zij kunnen aantonen dat hun bedrijfsvoering door de verhoogde stroomkosten in problemen geraken. Voor grote bedrijven heeft de regering besloten die tegemoet te komen via korting op belastingen. Hun meerkosten voor stroomverbruik zullen moeten worden aangetoond middels het indienen van hun jaarverslagen van 2023 en 2024. 

Dit zei president Chandrikapersad Santokhi afgelopen vrijdag in Commewijne in zijn toespraak ter gelegenheid van de oplevering van de gerehabiliteerde Pandit Tilakdharieweg. 

De president stelde, dat bij het besluit van de regering om de EBS-tarieven te verhogen, aan alle groepen is gedacht. Volgens hem is het besluit noodzakelijk om de druk op de overheidsbegroting vanwege de miljarden subsidie aan EBS weg te nemen. Jaarlijks betaalt de overheid meer dan SRD 4,5 miljard aan subsidies aan de EBS. Door de stroomtarieven te verhogen komen er meer financiële middelen vrij. Daarmee kunnen ontwikkelingsprojecten voor de samenleving worden gefinancierd.

Durf voor tariefsaanpassing

In de afgelopen meer dan 70 jaar hebben opeenvolgende regeringen het niet gedurfd de stroomtarieven aan te passen. De huidige regering heeft wel de durf om dat te doen. De vorige regering stond op het punt deze maatregel te nemen, maar kwam daarop terug nadat de vakbeweging “lawaai” maakte. Het is goed dat de vakbeweging ook nu weer “lawaai” maakt, maar daarom zal de regering met hen in overleg treden. 

President Santokhi wees erop dat zijn regering er niet is om populistische maatregelen te nemen en aan de volgende verkiezingen te denken. Er worden volgens hem noodzakelijke maatregelen genomen met het oog op de toekomst van de volgende generatie. 

Met betrekking tot de bedrijfsvoering bij de EBS vindt de regering wel dat die efficiënter en gezonder moet. Onder andere zullen aankopen via openbare aanbestedingen moeten geschieden. Aanvragen van burgers voor stroomaansluitingen, waarvoor al lang is betaald, zullen nu eindelijk afgehandeld moeten worden, en niet dat de gelden en materiaal voor andere projecten worden aangewend, aldus de president.

SS

error: Kopiëren mag niet!