Bestuur Stichting voor het Kind sluit opvanghuis te Awaradam

Bestuur Stichting voor het Kind sluit opvanghuis AwaradamHet bestuur van de Stichting voor het Kind stopt definitief met de opvang en begeleiding van seksueel, lichamelijk en geestelijk misbruikte kinderen. De bestuursleden hebben in een urenlange vergadering afgelopen maandag unaniem het besluit genomen de stichting op te doeken. Vanaf eind deze maand worden er geen nieuwe slachtoffers meer opgevangen en vanaf eind maart worden alle kinderen die nog in het tehuis zijn, weer teruggestuurd naar hun vorig opvangadres, zegt woordvoerder en bestuurssecretaris Neville Veira aan Dagblad Suriname. Het gebouw waarin het opvanghuis voor misbruikte kinderen was gehuisvest, wordt teruggegeven aan het Rooms Katholieke Bisdom.
De RK-kerk had het gebouw opgezet aan de Awaradam om meisjes uit het binnenland op te vangen, die voor verdere scholing naar de stad moesten. Het stond bekend als het Letitia Internaat. De meeste kinderen zijn door het ministerie van Justitie en Politie vanuit Opa Doeli gestuurd naar het opvanghuis. ‘We zullen alle instanties waar de kinderen eerder vertoefden aanschrijven dat we hen terug gaan sturen.’ Behalve van Opa Doeli zijn er ook kinderen doorgestuurd door Stichting TIP, de jeugdofficier van Nickerie en Jeugdzorg Politie. ‘De overheid mag de zorg voor de misbruikte kinderen maar overnemen. Het particulier initiatief stopt er mee’, zegt Veira.
Het bestuur is er moe van om jarenlang om de drie maanden te gaan bedelen bij de overheid om de toegezegde middelen te krijgen. De druppel die de emmer deed overlopen, was de onwil van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) om toegezegde gelden over te maken. Juspol die de meeste kinderen doorverwijst naar Stichting voor het Kind moet jaarlijks SRD 130.000 storten op rekening van de stichting. Na veel bedelwerk van de stichting heeft het ministerie pas tegen het eind van het jaar (november 2012)  slechts SRD 50.000 overgemaakt. We kunnen zo niet verder, zegt Veira. Het bestuur heeft minister Belfort vaker gevraagd om een onderhoud om hem de ernst van de situatie uit te leggen. Maar het was tevergeefs. De minister deed het af met een excuus dat hij de stichting in januari dit jaar een bezoek gaat brengen.
De bewindsman is echter nooit verschenen. De overheidssubsidie aan de stichting wordt gegeven op basis van hun begroting. Vorig jaar had de stichting een begroting van SRD 650.000. De afspraak is dat de stichting de kosten voor de helft zelf dekt, wat al jarenlang het geval is. De stichting komt zelf in met kosten voor onderwijs, eten en drinken, transport en assurantie voor de kinderen en andere sociale lasten. ‘Dit geld krijgen wij trouw van donateurs in binnen- en buitenland.’ De andere helft, SRD 300.000 van de overheid, wordt besteed aan salarissen, de SZF-premie en de kosten voor gezondheidszorg. De SRD 300.000 wordt opgebracht door Juspol (SRD 130.000), Sozavo (SRD 120.000) en Sport en Jeugdzaken (SRD 30.000). Sozavo en Sport en Jeugdzaken hebben vorig jaar op tijd hun gelden gestort, waardoor het tehuis niet eerder haar deuren hoefde te sluiten. Nu is de rek eruit. De stichting stopt ermee als de overheid maar steeds blijft weigeren haar maximale ondersteuning te geven aan dit nobel werk.

error: Kopiëren mag niet!