President Santokhi bezorgd over slechte imago Suriname door de cocaïnehandel

Minister Amoksi vindt weer eens dat er plannen moeten komen en actie ondernomen moet worden…

President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag 11 maart met onder andere de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) en Krishna Mathoera van Defensie, directeur Vijay Chotkan van NV Luchthavenbeheer, de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS), de Douane, het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie van gedachten gewisseld over hoe de drugsbestrijding effectief op kan worden opgevoerd. 

Recentelijk zijn grote hoeveelheden cocaïne in Suriname en in het buitenland in beslag genomen. Inlichtingeninformatie duidt eveneens op een toename van de doorvoer van drugs, in het bijzonder cocaïne, via Suriname. President Santokhi heeft tijdens het overleg zijn bezorgdheid hierover geuit. De doorvoer leidt niet alleen tot nationale problemen, het schaadt ook internationaal het imago van het land en ondermijnt onze geloofwaardigheid. 

“De recente negatieve ontwikkelingen vereisen dat we samenkomen, plannen maken en actie ondernemen”, aldus minister Amoksi.

De bewindsman kondigt aan dat alvast controleposten op strategische locaties zullen worden versterkt. De politie, douane en andere diensten zullen intensiever de controles uitvoeren en zullen hun zichtbaarheid vergroten. 

“De handhaving is niet alleen een taak van de regering of van de politie, maar onze oren en ogen zijn ook de gemeenschap. Van deze plek uit nodig ik de gemeenschap uit om ons te ondersteunen door informatie te delen. U bent geen verklikker, maar het is ten behoeve van ons aller veiligheid”, luidt zijn oproep aan de samenleving.

  • Het zijn weer de bekende cliché uitspraken van een Justitie-bewindsman die al sinds zijn aantreden niet in staat is gebleken om de handel in- en smokkel van cocaïne effectief aan te pakken. Ook nu zei hij weer dat er ‘plannen’ gemaakt moeten worden en actie moet worden ondernomen. Daarenboven roept hij ook weer de samenleving op om informatie door te spelen.
  • Je vraagt je in gemoede af wat de inlichtingendiensten doen, zij moeten immers informatie verzamelen, voelhorens uitsteken in het veld. Het kan toch niet zo zijn dat bij toeval, door een brand, een grote hoeveelheid cocaïne wordt ontdekt ergens in een loods in Nickerie en dat er een paar honderd cocaïne belandt onder de cockpit van een SLM-vliegtuig. Hoe kunnen deze zaken ongemerkt hebben plaatsgevonden? Hoe heeft iemand ongemerkt die honderden kilo’s coke hebben verstopt aan boord van dat SLM-toestel? In hoeveel loodsen in Nickerie en elders ligt mogelijk nog een hoeveelheid cocaïne te wachten op transport?
  • Waar blijven de plannen van aanpak van minister Amoksi? Met daadkrachtige woorden alleen kun je geen daadkrachtig beleid uit de grond stampen, dat vergt meer dan alleen een paar cliché-woorden.

error: Kopiëren mag niet!