VS biedt $300 miljoen steun voor veiligheidsmissie Haïti

Op een bijeenkomst in Kingston, Jamaica, is overeenstemming bereikt over steun voor Haïti om de orde te herstellen. De Verenigde Staten heeft toegezegd haar financiële steun aan de multinationale strijdmacht die naar Haïti zal gaan, te verhogen naar $300 miljoen.

Canada, Mexico en Frankrijk beloofden ook steun. President Irfaan Ali van Guyana, voorzitter van Caricom, benadrukte het belang van snelle middelenmobilisatie voor de wederopbouw van Haïti.

De Jamaicaanse premier Holness waarschuwde voor het risico op een burgeroorlog in Haïti. Er werd tevens een presidentiële raad voorgesteld om Haïti naar verkiezingen te leiden en de huidige premier te vervangen, met de afspraak dat leden van deze raad zich niet mogen kandidaatstellen voor toekomstige verkiezingen.

Ariel Henry, sinds 2021 interim-premier van Haïti, heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft Ali bekendgemaakt tijdens de top in Jamaica.

Henry stond onder druk om zijn termijn te beëindigen, nadat hij zijn eerdere belofte om af te treden in februari brak en aankondigde pas in 2025 verkiezingen te organiseren. De Verenigde Staten riep hem eerder op een interim-regering aan te stellen, die op steun van Haïtianen kon rekenen en leiding kon geven aan het land tot er verkiezingen gehouden zouden worden.

error: Kopiëren mag niet!