“Niet stil blijven staan, vrouwen”: Een oproep tot empowerment en bezinning

Op de Internationale Dag van de Vrouw sprak Dagblad Suriname met Claudette Etnel, een vooraanstaande vrouw die zich inzet voor de rechten van de werkende klasse, met een bijzondere focus op vrouwelijke werknemers. Etnel, die bekend staat om haar dynamische en toegankelijke houding, benadrukt het belang van gendergelijkheid in besluitvormende posities. Volgens haar verdient de vrouw een plek naast de man, vooral op het gebied van leiderschap.

Etnel herinnert ons eraan dat 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, niet zozeer een dag is voor festiviteiten, maar veeleer een dag van bezinning. Het is een moment om te reflecteren op de vooruitgang die vrouwen hebben geboekt en de afstand die nog afgelegd moet worden om gelijkwaardigheid te bereiken. “Wat de man kan, kan de vrouw ook”, stelt ze vastberaden.

Etnel benadrukt de rol van de vrouw in het gezin en de maatschappij, waarbij ze vaak zowel een professionele als een verzorgende rol op zich neemt. Ze moedigt vrouwen aan om hun potentieel te erkennen en te streven naar posities van waarde, gebruikmakend van hun positieve mindset en doorzettingsvermogen om elke uitdaging aan te gaan.

Docent Nizamali werpt een ander licht op de situatie vanuit een educatief perspectief. Hij ziet opvoeding als een cruciaal aspect en wijst op de onevenwichtigheden die soms ontstaan in traditionele structuren, zoals gearrangeerde huwelijken waar vrouwen weinig tot geen zeggenschap hebben. Nizamali pleit ervoor dat zowel zonen als dochters worden opgevoed met een nieuw begrip van gelijkheid en empowerment.

Hij merkt op dat er geen juridische belemmeringen zijn die vrouwen weerhouden van het bekleden van dezelfde functies als mannen. “Als vrouw kan ze met alle input de top bereiken”, concludeert Nizamali, de weg vrijmakend voor een toekomst waarin gendergelijkheid de norm is.

Deze dag van bezinning dient als een krachtige herinnering dat de strijd voor gelijkheid en erkenning van vrouwen voortduurt. Het is een oproep aan alle vrouwen om niet stil te staan, maar om voort te bouwen op de vooruitgang die al geboekt is, en te streven naar een toekomst waarin ieder individu, ongeacht geslacht, de kans krijgt om hun volledige potentieel te benutten.

CS

error: Kopiëren mag niet!