VS-ambassadeur Faucher: “Verkrijgen verblijf- en werkvergunningen moet verbeterd worden voor investeerder “

Volgens ambassadeur Robert Faucher van de VS behoeft het proces rond het verkrijgen van een verblijfs- en werkvergunning voor buitenlandse investeerders in Suriname veel verbetering. Dat zei de ambassadeur vrijdag tijdens de opening van het ‘Local Content Development for Economic Growth’ seminar in de ballroom van het Jacana Wellness Resort. Dit was een initiatief van de Suriname Energy Chamber (SEC). 

Volgens Faucher is het bureaucratische proces een belemmering in het ontplooien van zaken. Op de zogeheten ‘ease of doing business index’ scoort Suriname laag. Dit moet opgepakt worden, gaf Faucher aan, nu Suriname voor grote ontwikkelingen in de olie-en gassector staat.

De Amerikaanse diplomaat vroeg ook aandacht voor het vergemakkelijken van het proces om te komen tot lokale bankrekeningen. Dit moet allemaal eenvoudig kunnen, meende hij. Op de bankensector is al geruime tijd veel kritiek vanuit zowel de samenleving als het bedrijfsleven die veel moeite ondervinden in het zaken doen. De banken geven op hun beurt aan gebonden te zijn aan diverse compliance regels. 

President Chandrikapersad  Santokhi zei in zijn nieuwjaarsboodschap onder andere: “In het nieuwe jaar de focus zal liggen op het realiseren van projecten en investeringen, die weer groei van de economie moeten brengen.

Het doen van zaken wordt stapsgewijs makkelijker gemaakt voor buitenlandse investeerders, zodat Suriname hoger komt op de ease of doing business index. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de eerste stappen daartoe gezet, in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).” 

Ook tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Suriname eind 2022 kwam dit ter sprake. Volgens de nu demissionair premier moet de positie van Suriname op de ‘Ease of doing business index’ veel beter worden.

error: Kopiëren mag niet!