Jubilerend echtpaar Taus: ‘Elkaar vertrouwen en vrijlaten’

ifTussen familie en vrienden herdachten Ibrahim Taus en Shirley Taus – Rahimbaks zaterdag hun gouden huwelijk. Ibrahim en Shirley Taus zijn in feite op 08 maart 2013 50 jaar getrouwd, maar vanwege het feit dat zij met vakantie gaan heeft het jubilerend echtpaar gemeend om het feestje eerder te vieren. Ofschoon het echtpaar zich verheugde op de komst van de burgervader van Wanica, heeft hij op het laatste moment afgezegd. Volgens het gouden echtpaar is het desalniettemin een heel leuk feest geworden. ‘Het heeft die dag gelukkig niet geregend’, merkt Ibrahim Taus gelijk op. Op een vraag van Dagblad Suriname zegt Shirley Taus – Rahimbaks dat de dag waarop zij in het huwelijksbootje stapte, het ook prachtig weer was.
De op 11 augustus 1941 te Huwelijkszorg, Saramacca, geboren Ibrahim Taus heeft 40 jaren lang gewerkt als accountant; 5 jaren lang bij de Verenigde Accountantkantoren in Suriname en 35 jaren lang bij Price Waterhouse Coopers (PWC)) in Nederland. Daarnaast had hij ook zijn eigen belastingadviesbureau. Ibrahim Taus was ook 13 jaren lang voorzitter van Djamaat al Imaan in Den Haag, Nederland. Ibrahim was 12 jaar toen hij naar Paramaribo verhuisde voor verdere studie. Ibrahim heeft bij families gewoond en twee jaren lang in een tehuis van de vader van Atta Mungra.
Shirley Taus – Rahimbaks werd geboren op 27 maart 1944 te Paramaribo. Zij groeide op aan de Gravenstraat (thans de Henk Arronstraat). ‘Ik heb een ontzettend leuke jeugd gehad’, vertelt Shirley Taus. Zij komt uit een gezin van vier kinderen waarvan zij het enig meisje was. Zij had zich altijd voorgenomen om zelf op zoek te gaan naar haar prins. ‘Al mijn nichten waren uitgehuwelijkt en dat vond ik maar niks. Ik wilde verder studeren en mijn man zelf uitkiezen.’ Ze was 12 jaar toen zij Ibrahim Taus voor het eerst zag. ‘Er was toen niks. We zijn ook samen naar school geweest, en ook toen niets. Maar wij moesten bij elkaar komen.’ Shirley Taus herinnert zich dat zij 17 jaar was en dat zij naar de vierderangscursus ging op de Beatrixschool aan de Heerenstraat. Ibrahim Taus volgde een cursus Boekhouden. Toen zagen zij elkaar weer en de ‘vonken’ sloegen over voor beiden. In 1967, 4 jaren na het huwelijk, vertrok Ibrahim met zijn gezin naar Nederland. In 2001 keerde hij samen met zijn echtgenote terug naar Suriname. ‘Dit is wat ik altijd heb gewild. Na mijn pensioen, terug naar Suriname.’
Elkaar vertrouwen en vrijlaten (geen strenge regels voor elkaar) zijn volgens het jubilerend echtpaar het geheim om 50 jaar en langer bij elkaar te blijven. Ibrahim en Shirley Taus hebben 3 kinderen, 2 zonen en een dochter, die allen woonachtig zijn in Nederland. Het gezin is verder uitgebreid met 2 schoondochters en 5 kleinkinderen.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!