Drie doden bij de eerste fatale Houthi-aanval op de scheepvaart in de Rode Zee

DOOR JORDI BOU
March 7, 2024 – De aanvalscampagne van de Jemenitische Houthi’s op koopvaardijschepen heeft de eerste dodelijke slachtoffers geëist met een aanval op een vrachtschip in de Golf van Aden, waarbij drie zeevarenden om het leven kwamen en vier gewond raakten.

De onder Barbados vlag varende True Confidence werd op 6 maart omstreeks 11.30 uur lokale tijd (08.30 uur GMT) getroffen, waarbij één Vietnamese en twee Filippijnse zeevarenden omkwamen.

Uit een door het Amerikaanse Central Command (Centcom) geplaatste foto van het schip blijkt dat de raket ernstige schade had toegebracht aan het accommodatieblok waarin de bemanningshutten waren ondergebracht.

Het schip is inmiddels verlaten en drijft rond met een brand aan boord.

De aanval lijkt waarschijnlijk het gevolg te zijn van het feit dat het schip voorheen eigendom was van Oaktree, een van de Amerikaanse private equity-bedrijven die het meest actief is in scheepsinvesteringen.

De Houthi’s begonnen in november een aanvalscampagne op commerciële schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden, na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Sindsdien heeft de door Iran gesteunde groep meer dan veertig schepen aangevallen.

De ernstigste eerdere aanval, op 19 februari, leidde tot het zinken van de Britse bulkcarrier Rubymar.

error: Kopiëren mag niet!