DNA-leden Commewijne tevreden met jeugdcongres

DNA leden Commewijne tevreden met jeugdcongresHet jeugdcongres van het district Commewijne dat afgelopen zaterdag is gehouden in Tamanredjo, is in de smaak gevallen van alle parlementariërs van Commewijne. Dat zeggen ze in afzonderlijke interviews aan Dagblad Suriname. Vooral de onderwerpen die werden aangehaald door pastoor Hedwig Leeflang over ‘jeugd en seks’ vielen in de smaak. De jeugdparlementariërs Radjiv Ramsahai en Lisa Sonomedjo zijn blij dat het congres is gekomen en dat jongeren gehoor hebben gegeven aan de oproep om hun stem te laten horen. Het jeugdcongres is een voorloper op het Nationaal Jeugdcongres. Op districtsniveau komen jeugdigen in hun district bij elkaar om te praten over de verschillende actualiteiten zodat die tenslotte aangehaald kunnen worden bij het Nationaal Jeugdcongres. ‘Ik ben heel erg tevreden met de opkomst. Ik heb liever een kleine groep die actief participeert dan een grote groep die niet actief is’, zegt Ramsahai over de ruim 70 aanwezige jongeren. Jeugdparlementariër Lisa Sonomedjo is niet helemaal tevreden. Ze hoopte op meer dan 100 jongeren, omdat ze veel campagne heeft gevoerd op de verschillende scholen. Ze meent dat er zeker een onderzoek moet komen waarom er weinig jeugdigen betrokken zijn bij onderwerpen die hun toekomst bepalen. Alle drie DNA-leden juichen de aanwezigheid van de groep toe.
De jeugdigen werden door pastoor Hedwig Leeflang toegesproken over verschillende onderwerpen aangaande de jeugd zoals seks, hiv en aids, soa’s en tienerzwangerschappen. Leeflang vertelde open en bloot over de gevaren van te vroeg beginnen met seks. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt de pastoor dat in deze ict-tijd, ouders de kinderen ook keihard moeten informeren over de gevaren. Volgens Leeflang raken landelijk 200 tiermeisjes jaarlijks zwanger en worden er duizenden abortussen gepleegd. Ramsahai zegt dat ook drugsgebruik een probleem is.
DNA-lid Girjasing (VHP) vindt dat de opkomende jeugd genoeg kwaliteit heeft om verder te gaan met hun leven. ‘Ik zie hier toekomstige ministers en presidenten. De aanwezigheid van de jongeren geeft aan dat ze genoeg gemotiveerd zijn om een verandering te brengen in hun leven’, aldus Girjasing. In een interview zegt PL’er Tamsiran dat de jongeren hun toekomst zelf in hun eigen hand hebben door hard hun best te doen op school. ‘Ik heb de jongeren gezegd dat ze nu de basis moeten leggen voor een goede toekomst. Als ze het nu verpesten, verpesten ze het voor de rest van hun leven.’ NDP’er Warsodikromo vraagt zich af waarom jongeren zoveel haast hebben om seksueel actief te worden op leeftijden van 13 en 14 jaar. ‘’Waarom die haast? Dat begrijp ik niet. De jongeren hebben een hele toekomst voor de boeg. Het enige wat ze nu moeten doen is studeren en zich optrekken in het leven’, aldus Warsodikromo.
Alle drie DNA-leden zijn het erover eens dat er meer voorlichting moet komen naar de jongeren zodat ze beter begeleid worden. Tamisran, Warsodikromo en Girjasing vinden dat ouders van kinderen betrokken moeten worden in de opvoeding van het kind. ‘Ouderen moeten een rolmodel zijn voor kinderen. Natuurlijk gaat het allemaal goed mis als je zelf als ouder bijvoorbeeld huiselijk geweld toepast in het gezin, waardoor het kind alles overneemt en dan zit je met het probleem’, zegt Girjasing.
Volgens Leeflang begin het reeds verkeerd te gaan met kinderen als ze door 1 ouder worden opgevoed. Hij vindt dat beide ouders betrokken moeten worden in de opvoeding van kinderen zodat het kind beter terecht komt. Het onderwerp seksuele voorlichting was vrijuit het meest besproken onderwerp op het congres. Ook op het nationaal jeugdcongres zal dit onderwerp aangehaald worden door de jongeren van Commewijne.

error: Kopiëren mag niet!