Voor het eerst in de geschiedenis mag Haïti als gastland optreden voor een Caricom-meeting, wanneer dit land de staatshoofdenvergadering huisvest. Echter is de Surinaamse president, Desi Bouterse, niet van de partij zijn. Hij kiest eerder om naar Equatoriaal Guinee te reizen dan naar Haïti. Voor de komende 6 maanden zal de Haïtiaanse president Michel Martelly de voorzittershamer hanteren. Leiders van de Caribische landen alsook procureur-generaal Eric Holder van de Verenigde Staten, zullen besprekingen voeren over de georganiseerde misdaad, veiligheid, handel en andere onderwerpen die naar voren gebracht zullen worden. Middels deze meeting wil Haïti zich profileren binnen de Caricom.
Tijdens de 2 dagen durende bijeenkomst zal Martelly zich volledig inzetten om zijn land internationaal in de schijnwerpers te plaatsen. Ook zal aandacht geschonken worden aan de herdenking van het 40-jarig bestaan van de organisatie in juli 2013. Het is een moeizame strijd voor Haïti om uit te groeien tot een volwaardig lid van de Caricom, vooral waar het is omringd door voormalige overwegend Engelssprekende kolonies. Met uitzondering van de Bahamas, heeft geen van de landen een ambassade in Haïti. Er zijn ook nauwelijks reguliere vluchten naar dit eiland.
Het voornaamste doel van de Caricom is om de onderlinge vrije handel naar en van de lidstaten te bevorderen en te vergemakkelijken. Maar voor Haïti is dat nog niet echt gelukt. Er zijn nog vele beperkingen die gelden voor Haïtianen. Martelly heeft de Caricom gevraagd om de Franse taal ook als officiële taal te erkennen. Het Nederlands, de officiële taal van Suriname, zal ook officieel toegelaten moeten worden in navolging van de Unasur.