Haïti: Regering roept noodtoestand uit na ontsnapping gedetineerden

De regering van Haïti heeft zondagavond de noodtoestand uitgeroepen. Dit gebeurde na gewelddadige confrontaties tussen bendes en de ontsnapping van honderden gedetineerden uit twee gevangenissen.

De noodtoestand geldt in het hoofdstedelijke departement Ouest voor minstens 72 uur. Tot en met vandaag, woensdag 6 maart, mag tussen 18.00 en 5.00 uur niemand de straat op, afgezien van de hulpdiensten en de pers.

De chaos in Haïti is de afgelopen dagen verder geëscaleerd. Dit gebeurde na een oproep van de beruchte bendeleider en oud-politieagent Jimmy Chérizier aan misdaadbendes om zich te verenigen en premier Ariel Henry omver te werpen. Henry kwam aan de macht na de moordaanslag op president Jovenel Moïse in 2021.

Bij een gewapende aanval op ’s lands grootste gevangenis zaterdagavond ontsnapte de overgrote meerderheid van de gedetineerden. Volgens een telling zaten daar vorig jaar 3.687 mensen vast. Sinds de uitbraak is het openbare leven in de hoofdstad grotendeels stilgevallen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties waren de afgelopen dagen bijna 15.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten.

error: Kopiëren mag niet!