Uit een recente webpeiling van Dagblad Suriname blijkt, dat als mensen plotseling zouden moeten emigreren, Nederland de populairste keuze is om er de rest van hun leven te verblijven. Met bijna een derde (29%) van de stemmen laat Nederland andere bestemmingen ver achter zich. Dit is een opvallend resultaat, gezien de lange koloniale geschiedenis en de diepgewortelde culturele en taalkundige banden tussen Suriname en Nederland.
De Verenigde Staten, niet verrassend gezien haar status als ‘het land van de onbegrensde mogelijkheden’, eindigt als tweede met 11% van de stemmen. Toch is het aanzienlijke verschil tussen Nederland en de VS tekenend voor de specifieke voorkeuren van de Surinaamse bevolking.
Opmerkelijk is dat 27% van de respondenten aangeeft geen voorkeur te hebben voor een van de voorgestelde landen, wat wijst op een aanzienlijke groep mensen die misschien een alternatieve bestemming op het oog hebben of wellicht liever helemaal niet erover denken om te emigreren.
Caribische eilanden, zoals Curaçao en Aruba, scoren beide 8%, wat aantoont dat er ook een behoorlijke voorkeur bestaat voor naburige, meer vertrouwde bestemmingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit resultaat kan worden toegeschreven aan de culturele affiniteit en de relatieve nabijheid van deze eilanden tot Suriname.
Lage scores zijn er voor grootmachten als China (1%) en Rusland (1%), en ook voor landen met een opkomende economie zoals India (4%) en Brazilië (3%). Deze resultaten kunnen suggereren dat politieke stabiliteit, economische mogelijkheden en culturele bindingsfactoren zwaar wegen in de overwegingen van mensen wanneer ze denken aan emigratie.
Wat de peiling ook laat zien, is dat de keuze voor een emigratiebestemming niet louter gebaseerd is op economisch potentieel, maar dat taal, cultuur en historische banden een niet te onderschatten rol spelen in deze zeer persoonlijke beslissing. Het is een reminder dat, ondanks de globaliserende wereld waarin we leven, de band met het ‘moederland’ – of dit nu Nederland is of een ander land met historische of culturele verbondenheid – sterk blijft in het hart van veel Surinamers.