Colombia: De ‘luxe route’ naar de VS voor Afrikaanse migranten via Colombia

De belangrijkste luchthaven van Colombia is een knooppunt geworden voor migranten die in grotere aantallen naar de VS reizen. Sommigen zijn wekenlang gestrand of zijn gedwongen teruggestuurd.

Nu recordaantallen mensen de Verenigde Staten binnenkomen, is de zuidelijke grens niet de enige plek waar de migratiecrisis zich afspeelt.

Bijna 3.000 kilometer naar het zuiden, op de belangrijkste internationale luchthaven van Colombia, stromen elke dag honderden Afrikaanse migranten toe, die mensenhandelaars ongeveer $10.000 betalen voor vluchtpakketten waarvan ze hopen dat ze hen zullen helpen de Verenigde Staten te bereiken.

De golf van Afrikaanse migranten op de luchthaven van Bogotá, die vorig jaar begon, is een levendig voorbeeld van de impact van een van de grootste mondiale mensenbewegingen in decennia en hoe deze de migratiepatronen verandert.

De migranten in Bogotá komen voornamelijk uit West-Afrikaanse landen zoals Guinee, Mauritanië, Senegal en Sierra Leone, hoewel sommige zelfs uit Somalië komen. Nicaragua is het enige land in Midden-Amerika waar burgers uit veel Afrikaanse landen – en uit Haïti, Cuba en Venezuela – zonder visum binnen kunnen komen, zo bericht de New York Times.

error: Kopiëren mag niet!