Israël Breidt Nederzettingen Uit op Bezette Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische Ministerie van Financiën heeft op 28 februari 2024 de gemeentelijke grenzen aangekondigd voor nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze stap, gefeliciteerd door Bezalel Smotrich, stuit op internationale kritiek. Josep Borrell van de EU noemt het plan “opruiend en gevaarlijk” en in strijd met internationaal recht, een sentiment dat ook door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken wordt gedeeld. De NGO PeaceNow brandmerkt de maatregel als een verdere bestendiging van het conflict. De nieuwe nederzetting, Mishmar Yehuda, beslaat ongeveer 40 hectare en zal resulteren in de bouw van meer dan 3.000 huizen voor kolonisten in het gebied.

In de Gazastrook, geteisterd door voortdurende Israëlische aanvallen op steden zoals Gaza, Rafah en Khan Younis, vindt een verwoestende humanitaire crisis plaats. Volgens recente berichten van de gezondheidsautoriteiten zijn er in slechts 24 uur tijd 96 burgers omgekomen en 172 gewond geraakt. Het militaire optreden leidde tot de vernietiging van meerdere huizen en intensieve artilleriebeschietingen, vooral in Khan Yunis dat een grondoffensief onderging.

Te midden van deze chaos sterven pasgeborenen in het Al-Helal Al-Emairati Kraamkliniek in Rafah, door het ontbreken van essentiële prenatale en postnatale zorg voor moeders – een situatie belicht door het VN-Bevolkingsfonds. De voedseltekorten zijn bijzonder ernstig, met tragische verhalen zoals dat van een tweejarige jongen die stierf na het eten van brood gemaakt van dierenvoer, wat wijst op de extreme schaarste.

De situatie is het ergst in het noordelijke deel van Gaza, waar humanitaire organisaties worden belemmerd bij hun pogingen om hulpkonvooien vanuit het zuiden te verplaatsen. Sinds het begin van de huidige geweldscyclus op 7 oktober zijn er meer dan 29.800 Palestijnen gedood en 70.200 gewond geraakt, waarmee de ernstige en dringende behoefte aan internationale respons en humanitaire hulp wordt benadrukt.

error: Kopiëren mag niet!