Rusland bekritiseert buitenlandse inmenging in grensconflict tussen Guyana en Venezuela

Tijdens een bezoek aan Caracas, Venezuela, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, kritiek geuit op de ‘externe inmenging’ in de territoriale controverse tussen Guyana en Venezuela. Lavrov benadrukte, dat het onaanvaardbaar is om zich te mengen in de interne aangelegenheden van landen of in de betrekkingen tussen twee staten. Deze opmerkingen werden gemaakt tijdens een persconferentie met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil.

Guyana heeft steun gezocht bij bondgenoten, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Caribische Gemeenschap (CARICOM), te midden van de recente spanningen. Lavrov gaf aan dat de Venezolaanse regering de voorkeur geeft aan dialoog en verwees naar een geplande ontmoeting tussen de presidenten van beide landen.

De grenscontroverse gaat terug tot een arbitrale uitspraak uit 1899, die door Venezuela werd geaccepteerd, maar in 1962 plotseling als nietig werd beschouwd.

De zaak is door de secretaris-generaal van de VN naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) verwezen, dat heeft geoordeeld dat het jurisdictie heeft om de zaak te beslechten en heeft opgeroepen tot het niet verergeren van de situatie. Guyana ziet het ICJ als het enige middel om de grenscontroverse op te lossen.

error: Kopiëren mag niet!