Kabinet Palestijnse Autoriteit Neemt Collectief Ontslag.

RAMALLAH – Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit (PA), geleid door premier Mohamed Shtayeh, heeft collectief ontslag genomen en dit aan PA-president Mahmoud Abbas voorgelegd. De stap werd genomen te midden van een verheviging van politieke, veiligheids-, en economische crisispunten, inclusief de toenemende agressie tegen Palestijnen in de Gazastrook en een escalatie van spanningen op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Oost-Jeruzalem. Premier Shtayeh verklaarde dat de huidige ontwikkelingen een heroverweging van de regeringsstrategie noodzakelijk maken om tegemoet te komen aan de veranderende omstandigheden in Gaza en de dringende vraag naar nationale eenheid.

Deze ontwikkeling volgt op een recent voorstel door Israël voor een post-conflict beheersplan voor de Gazastrook. Dit plan heeft geleid tot een brede discussie over wie de civiele controle over het betwiste gebied zou moeten nemen, waarmee verdere onzekerheid over de toekomstige administratieve structuur van de regio is ontstaan.

In een afzonderlijke maar even zorgwekkende ontwikkeling escaleren de vijandelijkheden tussen Libanon en Israël. Na de bekendmaking door het Israëlische leger van de operatie in de stad Tyrus, die resulteerde in de dood van Hasan Hussein Salami, vernietigde Hezbollah, het Libanese verzet, een Israëlische drone boven Zuid-Libanon als vergelding. Israël’s response, een luchtaanval op de Beeka-vallei en de stad Majadeel, leidde tot minstens vier doden en aanzienlijke materiële schade, daarbij de fragiele vrede die sinds de VN-staakt-het-vuren in 2006 was gehandhaafd, verstoord.

error: Kopiëren mag niet!