“Je kan niet van het land houden, terwijl je tegelijkertijd je eigen afval in het gezicht smijt”

Plastic Footprint Suriname hield zaterdag 24 februari een clean-up en awareness sessie te Sawarieweg in Para. Christio Wijnhard, ambassadeur van Forest93, benadrukte het belang van het project, waarbij Groene Groei Suriname/Forest93 en UNICEF (het kinderfonds van de Verenigde Naties) betrokken zijn. Het doel is om Plastic Footprint Suriname zelfstandig te maken.

Forest93 richt zich op het vergroten van het bewustzijn omtrent het belang van de natuur. Momenteel is de organisatie ook bezig met de Keep Suriname Green-campagne. Er zijn ongeveer 10 Forest93 ambassadeurs die elk op hun eigen manier bijdragen aan het vergroten van dat bewustzijn. Een van de manieren waarop Wijnhard dit doet, is door middel van dit project, waarbij jongeren gemotiveerd, getraind en begeleid worden, “zodat zij andere jongeren weer kunnen gaan voorlichten en bewust maken over de nadelen van het gebruik van single-use plastic voor het milieu”.

In verschillende districten, zoals Paramaribo, Nickerie en Moengo, zijn de bewustwording sessies al verzorgd. Maar, in dit geval werd Wijnhard geïnspireerd om actie te ondernemen, nadat hij plasticafval zag rond de begraafplaats van Sawarieweg. Sawarieweg is de plek waar hij zelf is opgegroeid. “Ik ging er twee weken geleden naartoe om het graf van mijn oma en mijn overgrootvader schoon te maken. Dat doen we eigenlijk elk jaar. En deze keer moesten we echt door het plastic afval gaan om daar te komen.”

Dit leidde uiteindelijk tot een vuilniscontainer donatie en een voorlichtingssessie over single-use plastic. Het Commissariaat van Para steunde het initiatief, resulterend in een afvalverwerkingsplan. De sessies benadrukken het 5R-principe: reduce, reuse, repurpose, recycle en refuse. Volgens Wijnhard is gedragsverandering cruciaal, gezien de schadelijke effecten van plastic op het milieu en de gezondheid. 

Naast educatie omvatte de sessie een clean-up, waaraan jongeren actief deelnamen en het bewustzijn groeide over de schadelijke effecten van plastic. De focus ligt op zaadjes planten voor gedragsverandering, vooral onder jongeren, om een duurzamere toekomst te creëren.

Bij de begraafplaats zijn 18 kleine vuilniszakken gevuld met plastic afval. Wijnhard merkt op, dat zelfs jonge kinderen hebben meegedaan. “Ik ben heel blij om te zien dat vooral de jongeren, ik denk vanaf acht jaar en ouder, weten dat het anders moet. Daar gaat het uiteindelijk om, dat we beter voor onze mama Sranan moeten gaan zorgen. We doen deze sessies om mensen bewust te maken, dat we van het land houden. Maar je kan niet van het land houden, terwijl je tegelijkertijd je eigen afval in het gezicht smijt. Dus die bewustwording brengen we ook graag.”

Nadat er opgeruimd was, zijn er spelletjes gespeeld met de jongeren. De volgende plek voor een bewustwording sessie is volgens de ambassadeur nog niet bekend, omdat zij dit project voor dit jaar aan het afronden zijn.
SK

error: Kopiëren mag niet!