Minister Nurmohamed belooft einde aan saga verlaten gronden

In een recent interview op Kal aaj aur Kal (RBN tv) heeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken aangekondigd harde maatregelen te nemen tegen de problematiek rond verlaten gronden. Deze gronden, vaak overwoekerd met hoog onkruid, zijn al lang een doorn in het oog van vele burgers en vorige ministers. “Het is een nooit eindigend verhaal”, stelde de interviewer.

Minister Nurmohamed erkent de impact van verlaten gronden op de samenleving en heeft een nieuwe aanpak voorgesteld om dit jarenlange probleem aan te pakken. Een belangrijke stap is de samenwerking met lokale bedrijven en overheidsinstellingen om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren. Vooral hier begon het probleem zichtbaar te worden.

Een nieuw initiatief is de overeenkomst met de Belastingdienst waardoor verwaarloosde gronden via een gestructureerde aanpak aangepakt kunnen worden. Dit beleid omvat het opsporen van eigenaren en, indien deze niet gevonden worden, het veilen van de gronden. “We zijn al met een pilot gestart waarbij 300 verlaten percelen online gezet zijn”, deelde de minister mee.

De minister gaf aan dat in sommige gevallen eigenaren, zoals een heer  uit Nederland, naar Suriname is gekomen om hun eigendommen op te ruimen na geïnformeerd te zijn over de situatie. Dit toont aan dat het nieuwe beleid vruchten afwerpt, vooral in de binnenstad.

Voor panden die niet worden opgeëist en gronden waar klachten over zijn, zoals mogelijk gevaarlijke locaties in woonwijken of de binnenstad, zullen aannemers ingeschakeld worden voor opruimwerkzaamheden. De kosten worden doorberekend aan de eigenaar via de belastingdienst, of, bij afwezigheid van een eigenaar, wordt het eigendom geveild.

Bij nader inzicht zullen een resolutie en een staatsbesluit de procedure ondersteunen, waardoor belastinggeld niet verspild wordt en eigenaren zelf de kosten dragen. De minister benadrukt, dat dit de beste oplossing is die momenteel beschikbaar is om het probleem van verlaten gronden en boedelkwesties aan te pakken.

Het gesprek raakte ook kort de boedelproblematiek aan, die vaak resulteert in ongebruikte en verlaten panden. De minister gaf aan dat een nieuw staatsbesluit hierin duidelijkheid zal scheppen en dit soort kwesties effectiever zal aanpakken.

  • Klik op deze link om het gehele interview met minister Nurmohamed te kunnen zien.

error: Kopiëren mag niet!