“De OAS is ingenomen met de economische ontwikkelingen in Suriname en de positie die het land momenteel op het internationale vlak inneemt. Deze situatie moet geconsolideerd en verder uitgebouwd worden.” Aldus een citaat uit een stuk van Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de OAS, gepubliceerd in een lokaal dagblad van 5 februari 2013. Wat echter niet vermeld wordt, is hoe de Surinaamse bevolking voor een langere tijd heeft moeten pinaren voordat deze comfortabele situatie kon worden bereikt. Nu, zoals de assistent secretaris-generaal constateert, het ons voor de wind gaat, vergeten wij allicht die barre en donkere tijden onder leiding van president Venetiaan en zijn team. Nog erger, wij vergeten bewust als gevolg waarvan die donkere tijd ontstond! Wij ontkomen er niet aan dat de grondslag voor het functioneren van een land is haar economie, zonder welke men geen kant op kan. Zo ook geldt dat wanneer deze gebrekkig functioneert, er sprake zal zijn van chaos. Wij vragen uw aandacht voor deze florissante positie, die zonder deze offers niet bereikt had kunnen worden. En ook waar thans opnieuw blijkt hoe ondankbaar een volk wel kan zijn. Geen pluimpje kan er van af voor Vene, die de moed heeft gehad de leiding op zich te nemen in deze harde periode. Men vergeet dat het moed vergde om deze offers te vragen die gebracht moesten worden om de basis te kunnen leggen voor een schone, welvarende toekomst waar wij thans voor schijnen te staan. (Vene heeft in zijn tijd moeten doen wat de Caribische en Latijns-Amerikaanse landen nu moeten doormaken, zij het waarschijnlijk in veel mindere mate. Als Vene nu al niet openlijk wordt verweten enkel ellende op de bevolking te hebben gestapeld, dan krijgt hij wel een subtiele sneer na in die richting. Als de media in algemeenheid zich laten dwingen slechts jubeltonen te moeten laten horen over de thans zittende regering wil dat geenszins zeggen dat de voorgaande(n) enkel trappen na moeten) incasseren. Geef ere wie ere toekomt!
Vene heeft ook wel fouten gemaakt, maar wij geloven sterk dat die niet gemaakt zijn om zelfbehoud en zelfverheerlijking, maar om naar beste weten en kunnen Suriname en de Surinamers te dienen. En wat die fouten betreft zijn die sterk onder invloed van derden in zijn directe omgeving begaan, naast het feit dat wij in doorsnee niet over een cultuur beschikken die het landsbelang oprecht en principieel voorop stelt. Wij belijden het slechts met de mond. In de praktijk echter, ho maar! Er zal altijd een geurtje aan kleven. Vene heeft in dat verband zelfs zodanig fouten gemaakt die hem tot vandaag binnen zijn eigen partij hoogst kwalijk worden genomen. Dat offer heeft hij gebracht allemaal in het belang van Suriname.
Elke zich verantwoordelijk wetende regeringsleider had min of meer als Vene in zijn tijd moeten handelen met de gegeven middelen en omstandigheden. Het was toen niet de tijd om populistisch te doen. Verantwoorde nuchterheid moest gelden en slechts dat beleid heeft ons thans in deze gunstige positie kunnen doen belanden.
Daags tevoren nog vertelde een in Ashiana vertoevende gepensioneerde op de tv hoe haar levensverzekering van Sf. 100.000 ineenschrompelde tot SRD 100, welk lot zij met honderd duizenden anderen in velerlei vormen heeft moeten delen. De frontperiode was er een waarin niet gedacht kon worden aan bv. toekenning van pensioen aan door een zgn. revo verdreven ministers en dergelijke persoonlijkheden. Er mocht eenvoudig niet aan gedacht worden! Maar stel dat toen toch voorrang zou zijn verleend aan deze pensioenkwestie. Welk commentaar zou dan daarop zijn gevolgd? Juist, ja!
Het is onze eigen kortzichtige ondankbaarheid die de uitkomst van de laatst gehouden Idos-peiling heeft bepaald, zo deze al juist zou zijn. Niet Vene.
Laat ons bij onszelf te rade gaan en dan zullen wij merken dat deze kortzichtigheid ons afstand heeft doen nemen van de deugd om ons in een euforie van ondeugd verkneukelend te gaan nestelen. Wij hebben nog steeds niet door hoe wij door die ondeugd ‘gebrainwashed’ worden. Zie die Idos-peiling. Vene heeft een beter lot verdiend. De tijd zal dat nog wel leren.