Personeels Data Informatie Systeem ministerie van Binnenlandse Zaken gelanceerd

Het was donderdag de laatste dag dat de personeelsadministratie van de overheid handmatig werd gedaan. Dit bevestigt directeur Nasier Eskak van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegenover Dagblad Suriname.

Na jaren behoort dit nu tot het verleden. Door veel gemaakte fouten bij het handmatig opslaan is nu gekozen voor een digitaal systeem, het Personeels Data Informatie Systeem (PDIS). Personeelsstukken werden in het verleden onzorgvuldig opgeslagen en het verleggen van stukken was schering en inslag

Alle personeelsgegevens zullen nu digitaal worden opgeslagen en bijgehouden. Dit brengt met zich mee, dat er efficiënt te werk zal worden gegaan en het duurzaam bijhouden van de automatisering. Met een druk op de knop zal men in een oogopslag kunnen inzien in het dossier en de personeelsadministratie bijhouden. De wachttijd voor bijvoorbeeld een werkgeversverklaring is hierdoor aanzienlijk ingekort. De landsdienaren kunnen gelijk op hun stukken wachten bij hun ministerie waar ze werkzaam zijn.

De directeur blikt tevreden terug, want het PDIS werd als eerste geïmplementeerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle stappen zijn heel nauwkeurig genomen. Voor nu zijn er negen ministeries die met dit systeem werken en de rest van de ministeries volgt geleidelijk aan tot december 2024.

Volgens de directeur is de privacy van de landsdienaren honderd procent gegarandeerd. In samenwerking met eGOV is er een overheveling. Het systeem is goed beveiligd en secuur.

Daarnaast heeft het de overheid minimaal gekost. Maar, in de toekomst zal er wel met een gerenommeerd bedrijf gewerkt worden. Het gebruik van PDIS is ook een besparing, gezien het feit dat er veel minder papier zal worden gebruikt en er ook veel minder fouten gemaakt kunnen worden bij de vastlegging. 

Het PDIS zal ook een grote bijdrage kunnen leveren aan de opsporing van spookambtenaren door bijvoorbeeld de aanwezigheid van de landsdienaren na te gaan, hoeveel ziektedagen ze hebben en waar deze te werk zijn gesteld, kortom alles van landsdienaren zal te volgen zijn.

De lancering vindt vandaag, vrijdag 16 februari, plaats op het hoofdkantoor van het ministerie aan de Wilhelminastraat.

CS

error: Kopiëren mag niet!