De Indiase diasporadag 2013

De 11e editie van de jaarlijkse ‘Pravasi Bharatiya Divas’ ( PBD) werd dit jaar gehouden in Kochi in de Zuidwestelijke Indiase deelstaat Kerala, en wel van 7 – 9 januari 2013. Er namen  ongeveer 2000 personen uit 70 landen aan deze  PBD  deel. Voor de eerste keer was de focus van de conferentie  gericht op de ‘Non Resident Indians’ (NRI’s)  uit de Golfregio, die het grootste deel vormen (ruim 5 miljoen) van de 25 miljoen tellende Indiase diaspora, die ook zorg draagt  voor 27% van de 70 miljard US dollars tellende overmakingen naar India per jaar. De PBD die sedert januari 2003 jaarlijks wordt gehouden is het vlaggenschip  evenement van het ministerie van Overzeese Indiase Zaken met als doel de omvangrijke Indiase diaspora  met elkaar te verbinden om zodoende hun kennis, ervaring en vaardigheden in één gemeenschappelijk platform onder en samen te brengen.
In zijn toespraak tot de conferentie  zei  premier Manmohan Singh dat zijn regering vastbesloten is om iedere terugval om te zetten in nieuwe  kansen.  Van een indrukwekkende  gemiddelde economische groei van  meer dan 8% gedurende periode 2004 – 2010, viel deze groei naar 6.5% in 2011-2012,  terwijl de verwachting is dat die beneden de 6% zal zijn dit jaar.  Met verwijzing naar het ambitieuze 12de vijfjarenplan is de premier ervan overtuigd dat een jaarlijkse groei van 8% haalbaar is mits de nodige grote investeringen gepaard gaan met  de onontkoombare hervormingen in beleid, in instituten en nieuwe modellen van publieke en private partnerschappen.
 
Premier Manmohan Singh betuigde zijn medeleven met  de Indiase diaspora die  in de Verenigde Staten van Amerika en Europa   moeilijke tijden doormaakt  als gevolg van de economische crises. Hij verzekerde de diaspora dat ten aanzien van haar veiligheid en zekerheid India altijd met hen meeleeft. Hij herhaalde  wat de  oud premiers Jawaharlal  Nehru en  Atal Bihari  Vajpayee ook al hadden gesteld, met name, dat de eerste verantwoordelijkheid voor  de veiligheid en zekerheid van de overzeese Indiase gemeenschappen in handen ligt van de regering van het land waar zij verblijven en dat hun loyaliteit allereerst gericht moet zijn op het land van vestiging.  Maar wanneer nodig zoals in het geval van Libië vorig jaar “our government will provide prompt and necessary assistance”.
De premier stipte ook  onderwerpen aan zoals de enorme corruptie in zijn land en  de groepsverkrachting in december 2012  in Nieuw Delhi, die in  de dood resulteerde   van een 23-jarige studente en geleid heeft  tot een nationale woede en massale publieke protesten.
Herijking moreel kompas
De december 2012 groepsverkrachting is  onder de deelnemers van de 11de PBD een veel besproken onderwerp geweest en heeft  verontrusting veroorzaakt en een flinke deuk gegeven aan het vertrouwen van de overzeese Indiërs in de Indiase instituten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat president Pranab Mukherjee  deze verontrusting meenam in zijn toespraak ter gelegenheid van de ‘Republic Day’ van januari 2013. De positie van de Indiase president is grotendeels ceremonieel, maar Pranab Mukherjee is één van India’s meest ervaren en gerespecteerde politici,  die onder meer minister van Buitenlandse Zaken en van Financiën is geweest. De president merkte op dat “wanneer wij een vrouw verkrachten c.q. ontmenselijken, verwonden wij de ziel  van onze beschaving”.  Volgens Mukherjee is het nu meer dan ooit  “time for the Indian nation to reset its moral compass. Nothing should be allowed to spur cynicism, as cynicism is blind to morality”. Volgens de president is met de dood van de 23-jarige studente  meer dan een jong, kostbaar leven verloren gegaan: “wij verloren ook een droom”.
Het thema van de PBD dit jaar was “Engaging Diaspora: The Indian Growth Story” . Zowel premier Manmohan Singh als president Mukherjee heeft aandacht besteed aan  hoe de Indiase diaspora kan worden aangemoedigd intensief  te participeren en bij te dragen aan de Indiase groei, niet alleen van de economie maar ook aan de verdere uitbouw van de ‘Indiase kennis samenleving, en blijvend dienstbaar te zijn  als effectieve culturele ambassadeurs van India.  Zij riepen de overzeese Indiërs op te investeren in India, in het bijzonder in infrastructuur, onderwijs, energie, water en de landbouwsector.
Een kleine groep van de  in de Golfregio wonende Indiërs hebben luid geprotesteerd  tegen de trage realisatie van eerder gedane beloftes  in de afgelopen 11 jaren.  De Indiase regering heeft  bijvoorbeeld nog niets gedaan aan de implementatie van de on-line voting mogelijkheden die door overzeese Indiërs is gevraagd, maar ook pensioen-  en verzekeringsfaciliteiten van de  teruggekeerden zijn nog niet geregeld. Verder  zijn de People of Indian Origin (PIO)-kaarten niet in overeenstemming gebracht met de ‘Overseas Indian Card’ (OCI). Hiervoor is een wijziging nodig van de Indiase ‘Citizen Act’ van 1955. De bedoeling is te komen tot één enkele ‘Overseas Indian Card’.
De eregast van de 11de PBD was president Rajkeshwur Purryag van Mauritius, die dit jaar de ‘Pravasi Bharatiya Samman Award’  ontving. Naast hem kregen  vanwege hun uitzonderlijke bijdragen aan  de verhoging van India’s prestige in de wereld, nog 14 anderen deze ‘award.  Er waren geen  Surinamers onder de ‘award winners’ dit jaar. Eerder verkregen, onder anderen,   Ramdien Sardjoe en Jules Ajodhia deze voor de Indiase samenleving en diaspora   zeer prestigieuze prijs.
R. Alihusain

error: Kopiëren mag niet!