Odysseus mikt op een historische Amerikaanse maanlanding

DOOR JORDI BOU
22 februari 2024 – Een maanlander gebouwd door lucht- en ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines uit Houston probeert de eerste Amerikaanse maanlanding in meer dan een halve eeuw uit te voeren en de eerste door een particulier ruimtevaartuig.

De Nova-C-lander van het bedrijf, bijgenaamd Odysseus, steeg op 15 februari op bovenop een Falcon 9-raket die door SpaceX werd gevlogen vanuit het Kennedy Space Center van NASA in Cape Canaveral, Florida.

Odysseus heeft een reeks wetenschappelijke instrumenten bij zich, ontworpen om gegevens te verzamelen over de maanomgeving voorafgaand aan NASA’s geplande terugkeer van astronauten naar de maan later dit decennium.

Als dit lukt, zou de vlucht de eerste gecontroleerde afdaling naar het maanoppervlak door een Amerikaans ruimtevaartuig zijn sinds de laatste door Apollo bemande maanmissie in 1972, en de eerste door een particulier bedrijf.

De lancering van de Intuitive Machines-missie komt slechts een maand nadat een ander Amerikaans bedrijf, Astrobotic Technology uit Pittsburgh, probeerde Peregrine, zijn lander, naar de maan te sturen. Maar een storing in het voortstuwingssysteem kort na de lancering verhinderde elke mogelijkheid om te landen.

error: Kopiëren mag niet!