Historisch letterkundige Hilde Neus houdt zaterdag 17 februari een lezing over het leven van Caatje van Heijne, die zich van slavin tot succesvolle vrije vrouw opwerkte.
Hilde is momenteel bezig met haar promotieonderzoek naar Surinaamse vrouwen in de achttiende eeuw. “Met dit onderzoek wil ik aantonen dat vrouwen in die tijd vaak een veel sterkere positie innamen in de Surinaamse samenleving dan tot nu toe bekend is. Ik vond in de archieven informatie over wel 40 vrouwen, die deze stelling ondersteunt en Caatje is een van hen.”
Caatje van Heijne leefde in de 18e eeuw en was eerst slavin. Zij had een relatie met haar eigenaar Johan Frederik Heijne en werd later door hem gemanumitteerd. Na zijn overlijden erfden Caatje en hun drie kinderen de koffieplantage Dwingelo. Deze erfenis en haar goede gevoel voor zakendoen brachten Caatje en haar nakomelingen voorspoed en rijkdom. Zo bezat zij later ook twee huizen in respectievelijk de Maagdenstraat en Jodenbreestraat, dichtbij waar nu Readytex Art Gallery staat. “Het leven van Caatje laat zien hoe vergaand en ingrijpend de gevolgen konden zijn van een manumissie. In mijn presentatie zal ik dieper hierop ingaan.”
Hilde Neus is ook gastcurator van de expositie ‘In de Blaauwe Boon’, die tot en met 2 maart te zien is in de galerie. Bij de samenstelling van deze expositie liet zij zich inspireren door haar onderzoek naar Caatje van Heijne. Het resultaat is een dynamisch en krachtig geheel, waarbij de vrouw centraal staat; representatief voor het leven en de persoonlijkheid van Caatje.
De presentatie vindt plaats op zaterdag 17 februari in Readytex Art Gallery om 19:15 uur. De galerie is geopend van 19:00 – 21:00 uur.