De uittocht van talent bij Staatsolie

Bij Staatsolie, het staatsoliebedrijf van Suriname, is een zorgwekkende trend zichtbaar: het wegtrekken van technisch personeel. Het bedrijf, dat centraal staat in de Surinaamse economie, spreekt van een emigratietrend die zich voornamelijk in 2023 heeft voorgedaan.

Toenemend personeelsverloop

Het personeelsverloop bij Staatsolie is vooral merkbaar bij het technisch personeel en de specifieke disciplines, waardoor de vraag ontstaat: wat zijn de drijvende krachten achter deze exodus? Volgens de directie van Staatsolie ligt de oorzaak niet binnen de organisatie zelf, maar worden de beslissingen om te vertrekken voornamelijk gedreven door externe factoren. Slechte onderwijsmogelijkheden, zorgen om de gezondheidszorg en onzekerheden op politiek, sociaal en maatschappelijk vlak lijken de hoofdrol te spelen in de afweging van vertrekkende medewerkers.

Impact en maatregelen

Ondanks het vertrek van ervaren krachten lijkt Staatsolie tot zover geen negatieve gevolgen te ondervinden betreffende de bedrijfsvoering en projectuitvoering. Het bedrijf zet sterk in op het aantrekken van jong technisch kader om zo een stabiele personeelsbezetting te waarborgen. Initiatieven voor ‘employee engagement’ en programma’s voor personeelsbehoud zijn onderdeel van de strategie om talent binnen de organisatie te houden. Echter, gezien de oorzaken van het vertrek voornamelijk extern zijn, benadrukt Staatsolie dat samenwerking met alle stakeholders noodzakelijk is voor een langetermijnoplossing.

Toekomstperspectief

De directie van Staatsolie blijft optimistisch over de toekomst ondanks de uitdagingen op het gebied van personeelsbehoud. “Met de juiste politieke aansturing en een verbetering in sociaalmaatschappelijke voorzieningen, zien wij hoopvolle perspectieven voor een ommekeer”, aldus een woordvoerder van Staatsolie. Het bedrijf blijft zich richten op strategische ontwikkelingen en bedrijfsvoering om te zorgen voor duurzame personeelsontwikkeling en -behoud in deze roerige tijden.

De trend van emigratie binnen Suriname, en in het bijzonder bij Staatsolie, legt bredere maatschappelijke kwesties bloot en benadrukt de noodzaak voor samenwerking op alle niveaus van de samenleving om het tij te keren.

error: Kopiëren mag niet!