Pink Ribbonloop dit jaar in Commewijne

De Pink Ribbonloop wordt dit jaar in Commewijne georganiseerd. Dat zegt districtscommissaris Ingrid Karta-Bink van Commewijne in gesprek met de krant. Ze geeft aan dat deze loop elk jaar in andere districten is gehouden en dit jaar het de beurt is aan Commewijne. De organisatie van de loop ligt in handen van Karin Refos, terwijl het project verder word getrokken door onder andere Bink en Iris Idu – Girjasing. Zowel Refos als Girjasing is borstkankerpatiënt geweest en inmiddels ook volledig genezen. Bink zegt dat alle voorbereidingen gestart zijn. ‘We streven ernaar om ruim 20.000 mensen te trekken voor deze loop. Vorig jaar hadden tijdens de loop in Paramaribo 15.000 personen deelgenomen. Na een jaar moet de ‘awareness’ veel beter op gang zijn gebracht, vandaar het streven van 20.000’, aldus Bink.
De loop start bij Commewijne Sportbond te Nieuw-Amsterdam en eindigt ook op deze plaats. Er wordt over 4.5 km gelopen. De districtscommissaris zegt dat de bewustwording in districten niet snel op gang komt, terwijl de ziekte wel snel toeslaat. ‘Daarom is het belangrijk om zich steeds bezig te houden met deze ziekte, mensen bewust te maken van het gevaar ervan, zodat ze op tijd onderzoek doen en ook op tijd hulp krijgen, want er is wel hulp’. Volgens de dc is er een prognose gemaakt dat er tussen 2005-2015 ruim 84 miljoen mensen zullen komen te overlijden aan verschillende soorten van kanker als de ziekte niet radicaal word bestreden. ‘De aandacht moet gericht worden aan het voorkomen van deze ziekte en de verbetering van de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten. Helaas word er wereldwijd weinig aandacht gegeven aan kanker. Ook in Suriname wordt er weinig aandacht hieraan gegeven, omdat de ziekte in een taboesfeer is en dit moet worden doorbroken’, zegt Bink. Ze zegt dat een groot deel van de bevolking nog niet goed bewust is van de gevaren van kanker.
Afgelopen week heeft Girjasing op het commissariaat van Bink ook een lezing gehouden over borstkanker. In die lezing heeft ze haar ervaring als borstkankerpatiënt bloot gelegd voor de aanwezigen in de hoop een bijdrage te leveren aan de bewustwording. Ook zij zegt dat borstkanker goed te genezen is en wel in eigen land als er op tijd een onderzoek word gedaan. Girjasing gaf aan dat voor een borstkankerpatiënt het belangrijk is dat ze vooral veel liefde en aandacht krijgt van haar omgeving, omdat dit bijdraagt aan een spoedig herstel van de ziekte. Aan de mannen werd daarom gevraagd extra zorg te geven aan hun vrouw, indien ze aan borstkanker lijdt. Ook het DNA-lid Jenny Warsodikromo die aanwezig was bij de lezing, was ontzettend blij dat de bewustwording in Commewijne langzaam maar zeker op gang komt. Ze hoopt dat ook in Tamanredjo er lezingen komen.
 

error: Kopiëren mag niet!