Man verliest ledematen na infectie door hondenbacterie

In 2018 bezocht Greg Manteufel in Wisconsin (VS) een verjaardagsfeestje waar hij uitbundig tijd doorbracht met meerdere honden. Deze ogenschijnlijk onschuldige interactie nam echter een dramatische wending. Enkele dagen na het feest begon hij koorts en een opmerkelijke zwakte in zijn ledematen te ervaren, wat hem ertoe aanzette medische hulp te zoeken.

De gezondheid van Manteufel verslechterde in rap tempo en al gauw constateerden de artsen dat hij was getroffen door een ernstige bloedinfectie. Deze infectie was veroorzaakt door Capnocytophaga, een bacterie die normaal gesproken in de mond van honden leeft. Zijn situatie was dermate kritiek dat de artsen Manteufel informeerden dat zijn bloedplaatjestelling zo gevaarlijk laag was dat hij mogelijk nog maar drie uur te leven had.

Infecties met de capnocytophaga-bacterie resulteren typisch in griepachtige symptomen zoals koorts, diarree, hoofdpijn en braken. Echter, in zeer zeldzame en extreme gevallen kan het leiden tot ernstige sepsis, een potentieel fatale septische shock, en zelfs gangreen in de ledematen.

Voor Manteufel werden de gevolgen verwoestend. Om zijn leven te redden, moest hij meerdere amputaties ondergaan, waarbij hij zowel zijn onderarmen, zijn benen alsook delen van zijn neus verloor. Desondanks is het een geluk bij een ongeluk dat hij de dodelijke infectie wist te overleven.

Dit tragische voorval benadrukt de potentieel ernstige gevolgen van infecties die kunnen ontstaan uit interacties met huisdieren, en onderstreept het belang van onmiddellijke medische aandacht bij ongebruikelijke symptomen na dergelijke interacties.

error: Kopiëren mag niet!