Technische werkgroep ETC: Geen enkele reden tot enige beperking opwekking hydro-energie uit stuwmeer

Hoewel er verschuiving is in de tijden van de natte en droge periodes, is de prognose dat over het hele jaar 2024 bekeken, er niet minder neerslag zal zijn vergeleken met het jaargemiddelde. Uit gegevens blijkt tevens dat de waterstand in het stuwmeer gedurende de afgelopen 13 maanden ligt tussen de 248 ft en 257 ft, de baanbreedte van de waterstand waarbij normaal hydro-energie opgewekt kan worden. 

Het voornemen van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) om de opwekking van energie uit de Afobaka krachtcentrale de komende drie maanden met 25 procent te verminderen is niet aan de orde. Dit zijn bevindingen van de technische werkgroep van de EBS Tarieven Commissie (ETC) op een schrijven gedateerd 29 november vorig jaar van SPCS aan directie van N.V EBS.

In bedoeld schrijven laat SPCS aan EBS weten dat het waterniveau in het Van Blommenstein stuwmeer op dat moment 253,4 ft is, welke 2,4 ft lager ligt dan het lange termijn gemiddelde voor die tijd van het jaar. “Dit lage waterniveau is het gevolg van een hogere afname door de EBS (gemiddeld ca. 145 MW, dan gebruikelijk bij een waterstand zoals nu. Volgens onze lake management protocol moet er anticiperend op een mogelijk langdurig droger seizoen, de hydro-energieopwekking teruggebracht worden met 25 MW”, zo staat in het schrijven van SPCS aan EBS.

Opvangen met thermische energie

Uit een bespreking die de leiding van EBS vorige week had met de regering is aangegeven dat de verminderde opwekking van hydro-energie vanwege het lage waterpeil in het stuwmeer opgevangen zal moeten worden met energie opgewekt met behulp van thermische motoren. Dit is om ervoor te zorgen dat er voldoende energie beschikbaar is. De thermische motoren draaien echter op brandstof, hetgeen in vergelijking met hydro-energie extra kosten met zich meebrengt. De EBS heeft modellen aangedragen van hoe deze extra kosten op te vangen. Tijdens het onderhoud vorige week tussen de leiding van EBS en de regering op het Kabinet van de President is er ook gesproken over modellen voor verdere vermindering van de electricteitssubsidie van de overheid. Volgens het IMF-programma dient binnenkort de overheidssubsdie voor elektriciteit verder afgebouwd te worden.

Waterstand prognoses

De technische werkgroep van ETC geeft aan, dat de SPCS anticipeert op een mogelijk langdurig droger seizoen, terwijl met behulp van wetenschappelijke rain-fall forecast een prognose kan worden gemaakt van de waterstand in het stuwmeer het komend jaar. De prognose is dat er niet minder neerslag zal zijn vergeleken met het jaargemiddelde. Het is volgens de ETC-technische werkgroep belangrijk om de realisatie van regenval, zoals geregistreerd door de Meteorologische Dienst, te vergelijken met deze rain-fall forecast. 

Op basis daarvan is er volgens haar geen enkele reden tot enige beperking voor opwekking van hydro-energie vanuit het stuwmeer. De ETC-technische werkgroep heeft deze bevindingen van haar vorige week ook per schrijven aan president Santokhi kenbaar gemaakt.

In het schrijven aan de president wordt gesteld dat het geen twijfel lijdt dat er sprake is van een noodsituatie met betrekking tot de opwekking van hydro-energie. “Deze toestand is echter niet zozeer een natuurfenomeen, maar veroorzaakt door menselijk handelen”, aldus de ETC-technische werkgroep die daarmee de mismanagement door SPCS aan de kaak stelt.

Nu op voorhand te korten en dus de kosten te verhogen, lijkt een boosaardige actie, ingezet door Staatolie. Een dergelijke actie zou alleen toegestaan zijn als Staatsolie zichzelf verplicht om direct daartegenover te stellen om deze extra kosten terstond te compenseren in geld of olie, wanneer blijkt dat er geen watertekort is in het Afobaka-meer

Kortom, wanneer de jaargemiddelde waterstanden gewoon worden

geëffectueerd. Mocht er sprake zijn van spillen dan zou er zelfs een extra toeslag kunnen worden geëist. Dit scenario levert voor alle partijen verlies. Beter is het normaal te opereren totdat het vanwege de waterstand niet meer kan, aldus de ETC-technische werkgroep.

Onnodig gespuid

In haar recente verslag van bevindingen stelt de ETC-technische werkgroep dat op basis van informatie over gespuid water uit het stuwmeer, na oktober 2022 het absoluut onnodig was geweest om water uit het stuwmeer te spuien. Tussen augustus 2022 en maart vorig jaar is het equivalent van 271.411 MWh aan energie gespuid. Dat zou neerkomen 360.977 vaten olie (HFO) om diezelfde hoeveelheid energie op te wekken. 

Deze hoeveelheid aan olie is verbruikt, terwijl er genoeg water in het stuwmeer aanwezig was om deze energie op te wekken. “De vraag die derhalve gesteld moet worden, is of de gemeenschap voor het hierboven geïllustreerde slecht management moet betalen”, aldus de ETC-technische werkgroep. 

De technische werkgroep van de EBS Tarieven Commissie (ETC) wordt voorgezeten door ir. Edmund Neus. De EBS Tarieven Commissie onder leiding van vakbondstopper Dayanand Dwarka heeft vorig jaar in opdracht van president Santokhi een lijvig rapport uitgebracht en voorstellen gedaan hoe te komen tot juiste en eerlijke stroomtarieven. 

SS

error: Kopiëren mag niet!