Stijgende rentes en uitdagingen voor de bankensector in Suriname

In de recente publicatie van de Suriname Economic Oversight Board  (SEOB), een onafhankelijke instantie van de Surinaamse regering op het gebied van economische hervormingen en het IMF-programma, komen nieuwe economische inzichten naar voren. Het achtste bulletin belicht de dynamiek binnen de bankensector en de renteontwikkelingen die impact hebben op zowel consumenten als het bedrijfsleven.

Renteontwikkelingen en hun impact

Recente gegevens tonen een aanzienlijke stijging in de gemiddelde rentes op deposito’s in de maanden oktober en november. Met termijndeposito’s van 3 en 6 maanden die rentes naderen van tegen de 30%, signaleert het SEOB een trend die waarschijnlijk zal doorzetten in de nabije toekomst. Deze ontwikkeling kan potentieel uitdagingen opwerpen voor de economische activiteit binnen Suriname, vooral voor het klein- en middenbedrijf (MKB) waar de hoge rentekosten een ontmoedigende factor kunnen zijn.

Bankensector: Winstgevendheid en soliditeit

Het verslag wijst ook op een verslechtering van de winstgevendheid binnen de bankensector in oktober 2023, vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Een daling in het rendement op activa (ROA) van 2,7% naar 2,2% markeert deze trend. Aan de andere kant is er een lichte verbetering in de kwaliteit van activa, met een daling in de ratio van niet-presterende leningen (NPLs) naar 14%.

Toekomstplannen en versteviging van de bankensector

Ter versterking van de soliditeit van de bankensector, benadrukt het SEOB het belang van het implementeren van de aanbevelingen uit de activabeoordeling (AQR) en de invoering van een nieuw bestuurskader voor staatsbanken. Deze maatregelen zijn bedoeld om de financiële gezondheid en weerbaarheid van de sector te verbeteren, wat cruciaal is voor de ondersteuning van economische groei en stabiliteit in Suriname.

Deze ontwikkelingen in de bankensector en de rentemarkt zijn indicatief voor de bredere economische uitdagingen en kansen waar Suriname voor staat.

error: Kopiëren mag niet!