Niertransplantatie missie biedt hoop aan patiënten met nierfalen

In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is donderdag begonnen met niertransplantatie operaties in het kader van de derde niertransplantatie missie in Suriname. De niertransplantatie missie die twee weken  duurt wordt uitgevoerd in samenwerking met het  Amsterdam Medisch Centrum. Na een zorgvuldige selectieprocedure zullen zeven koppels een niertransplantatie ondergaan. 

Een niertransplantatie is een complexe medische ingreep waarbij een gezonde nier van een donor wordt overgebracht naar een persoon met nierfalen. De operatie wordt uitgevoerd wanneer de nieren niet meer naar behoren functioneren en dialyse niet langer effectief is in het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam. President Chandrikapersad Santokhi zegt dat de niertransplantatie missie in Suriname een belangrijke stap is in het bieden van een tweede kans voor patiënten met nierfalen.

Internist nefroloog Subhas Goerdad van het AZP zei woensdag bij de start van de derde niertransplantatie missie overtuigd te zijn van 100 procent succes. Aan de missie is een periode van 6 maanden intensieve voorbereidingen vooraf gegaan, waarin vele actoren zijn betrokken. De voorbereidingen hadden onder meer te maken met het zorgvuldig screenen van patiënten, medicatie in orde maken en het in stelling brengen van afdelingen zoals het laboratorium en de operatiekamer en uiteraard het ondersteunend medisch personeel. 

Kosten nierzorg hoog

In 2022 werden al twee niertransplantatie missies uitgevoerd. Vorig jaar vond er geen missies plaats. De patiënten die toen waren geopereerd maken het allemaal goed. Er wordt nu reeds uitgekeken naar een vierde missie die mogelijk later dit jaar of volgend jaar zal worden uitgevoerd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukte bij de start van de missie de ernst van nierziekten en daaraan gerelateerde complicaties. De kosten van de nierzorg voor overheid belopen jaarlijks een bedrag van ruim SRD 300 miljoen. Er worden momenteel 700 patiënten gedialyseerd. Dat is 0.1 procent van de bevolking. 

Naast de hoge kosten brengt het dialyseren ook veel ongemak met zich mee voor de patiënt. Dialyseren gebeurt driemaal per week waarbij de patiënt een aantal uren aan de machine ligt. De kwaliteit van het leven neemt af en mensen kunnen niet normaal functioneren in het dagelijks leven.

Het ministerie van Volksgezondheid zet zich in om de opmars van chronische ziekten tegen te gaan door middel van preventie, voorlichting en het waarborgen van toegang tot gezondheidszorg. Er zal een structureel transplantatieprogramma worden opgezet om niertransplantaties op een duurzame manier in Suriname mogelijk te maken. Het team van het Amsterdam Medisch Centrum die de niertransplantatie missie uitvoert, wordt geleid door dr. Mirza Idu en professor dr. Frederike Bemelman.

SS

error: Kopiëren mag niet!