Dringende behoefte aan schoolbenodigdheden in het zuiden van Suriname

Stichting Mulokot Kawemhakan roept op tot steun voor de school in Apetina, gelegen in het zuiden van Suriname aan de Tapanahonirivier. Het inheemse Wayana-dorp telt bijna 450 inwoners en is vrijwel alleen per vliegtuig te bereiken. Sinds 2007 biedt de lagere school onderwijs van kleuter tot en met de 6de klas aan ongeveer 150 kinderen. Momenteel is er een dringende behoefte aan schooluniformen, schoeisel, tassen, schriften, schrijfgerei en andere schoolbenodigdheden.

De voorzitter van Stichting Mulokot Kawemhakan, Jupta Itoewaki, geeft in een reactie tegenover Dagblad Suriname aan, dat dit een herhaaldelijk voorkomende uitdaging is in dorpen die zich bevinden in het diepe zuiden. “Hier hebben de inwoners vaak te kampen met een gebrek aan werkgelegenheid en ervaren ze moeilijkheden bij het verkrijgen van voldoende financiële middelen om schoolbenodigdheden aan te schaffen. Deze situatie is niet alleen beperkend voor de individuen en gezinnen die er rechtstreeks mee te maken hebben, maar heeft ook bredere implicaties voor de algehele ontwikkeling en het welzijn van deze gemeenschappen. Het belemmert niet alleen de educatieve kansen van kinderen, maar kan ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de dorpen als geheel.”

Itoewaki laat weten, dat de stichting in vrijwel alle dorpen waar de behoefte aan schoolspullen groot is, tracht op te treden als tussenpersoon tussen donoren en de lokale gemeenschap. “Wij willen hiermee de kloof overbruggen tussen degenen die willen helpen en degenen die hulp nodig hebben. Donateurs mogen de spullen bij ons afleveren, waarbij wij zorgen voor vervoer naar de verschillende dorpen.”

Verder geeft de voorzitter aan, dat er geen specifieke deadline is voor de inzameling van donaties. “De donaties ontvangen wij op een rollende basis. Tot nu toe hebben wij enkele donaties ontvangen. Echter is de nood heel erg hoog, dus wij vragen iedereen die kan helpen om een bijdrage te leveren waar mogelijk. Alles wat de kinderen kunnen gebruiken om van het onderwijs te genieten is welkom.”

Volgens Itoewaki heeft het gebrek aan schoolbenodigdheden een aanzienlijke impact op het onderwijs. “Het leidt onder andere tot verminderde toegang tot onderwijs, lagere leerprestaties en een gebrek aan motivatie bij leerlingen. Het ontbreken van essentiële materialen belemmert de educatieve ontwikkeling en de kansen van de kinderen,” aldus de voorzitter.

Voor ondersteuning van de school in Apetina kan contact worden opgenomen met Gayle Timpico op het nummer 8764865. Donaties kunnen worden afgeleverd bij Stichting Mulokot, gevestigd aan de Koosstraat 3 in Paramaribo, op werkdagen van 08:00-16:00 uur. Indien men een financiële bijdrage wenst te geven, kan contact worden opgenomen met de administratie van Stichting Mulokot op telefoonnummer 434790.
SK 

error: Kopiëren mag niet!