SPBA-voorzitter Oemraw: “Groot deel padieaanplant in bloei dreigt schade op te lopen door watertekort”

Een groot deel van de padieaanplant in Nickerie die nu in volle bloei staat, dreigt ernstige schade op te lopen door tekort aan voldoende irrigatiewater. Het gevolg van een tekort aan water is dat de padiekorrels zich slecht zullen ontwikkelen, met als gevolg grote verliezen voor de padieboer. 

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), voorziet een andere ramp voor boeren. De gebrekkige aanvoer van irrigatiewater vanuit het pompgemaal Wakay heeft gedurende de hele inzaaiperiode dit seizoen de rijstsector behoorlijk parten gespeeld. Er werd daardoor niet alleen laat ingezaaid, maar er is ook minder ingezaaid. Nu een belangrijk deel van de padieaanplant in het stadium van volle bloei staat schijnt er weer een probleem te zijn met de aanvoer van irrigatiewater. Indien niet gauw water wordt aangevoerd, zal de bloeiende padieaanplant ernstige schade oplopen. 

Indien het pompgemaal te Wakay nu weer volop water zou pompen, duurt het minimaal een week voordat het water de irrigatiekanalen in rijstpolders in Nickerie in voldoende hoeveelheden heeft bereikt. Het water uit Wakay wordt via het 66 kilometer lange Corantijnkanaal geleid naar de rijstpolders in Nickerie.

Situatie kritiek

De situatie is volgens Harinandan Oemraw zeer kritiek voor de boer. De ontstane situatie van ernstige watertekorten dit seizoen schuift de voorzitter van de boerenorganisatie in de schoenen van de overheid c.q. de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Sedert vorig jaar aan het einde van de voorjaarsoogst had hij bij de minister erop aangedrongen om de pompen van Wakay een grondige reparatiebeurt te geven. Dat is nagelaten. Pas begin november vorig jaar, bij de aanvang van de inzaaiperiode, toen bleek dat er grote watertekorten zouden ontstaan, is in de haast besloten een van de defecte pompen in eigen beheer te repareren. Dat verliep succesvol, en met drie draaiende pompen is de watertoevoer van Wakay aanzienlijk verbeterd, waardoor de achterstand in padieinzaai ingelopen kon worden. 

De afgelopen weken aan het einde van de inzaaikalender bleek de watertoevoer echter weer te stagneren. De stagnatie is dusdanig dat  een groot deel van de in volle bloei zijnde padieaanplant te kampen krijgt met ernstige watertekorten. 

Corrupte technici

Afgelopen woensdag heeft LVV-minister Parmanand Sewdien de technici van OWMCP (Overliggend Waterschap Multpurpose Corantijn Project)  die belast waren met beheer van het Wakay pompgemaal met onmiddellijke ingang vervangen. Volgens de minister zijn er genoeg bewijzen dat de technici van OWMCP geknoeid hebben bij de aankoop van onderdelen en het vlot draaien van de pompen opzettelijk hebben belemmerd. Tegen hen is aangifte bij de politie gedaan.

Het ministerie van LVV zegt in de afgelopen maanden miljoen aan SRD te hebben uitgegeven aan reparaties aan de pompen en brandstof om het pompgemaal draaiende te houden. Het is nu van groot belang dat het watertekort in de rijstvelden zo snel mogelijk wordt verholpen om grote schade aan de aanplant te voorkomen.

SS

error: Kopiëren mag niet!