Bijzondere vertoning van respect aan Mohamed Joesoep Amirkhan

Op 19 december 2023 werd de heer Mohamed Joesoep Amirkhan benoemd tot Officier in de Ereorde van de Palm voor zijn enorme verdiensten in het onderwijs. 

Deze presidentiële onderscheiding werd aan hem uitgereikt door de Surinaamse Ambassadeur in Nederland, de heer Rajendre Khargi.

De heer Amirkhan is als voormalig directeur van diverse basisscholen zowel in district Nickerie (Clarapolder en Nanipolder ) alsmede in district Suriname (O.S. Livorno 2 en O.S. Rahanschool), eervol gewaardeerd voor zijn enorme inzet en gedrevenheid voor het creëren van onderwijskansen voor alle kinderen in het bijzonder kinderen uit kansarme milieus. 

Ook is de heer Amirkhan grondlegger en mede-oprichter van drie scholen, te weten twee basisscholen en een MULO-school in Paramaribo waar de gemeenschap hem zeer erkentelijk en dankbaar voor is.  

De heer Amirkhan is inmiddels 62 jaren getrouwd (Diamanten huwelijk), vader van 2 kinderen, opa van 3 kleinkinderen en 1 achterkleinkind.

Hij wordt omschreven als een man met een grote mate van gedrevenheid, integriteit, wijsheid, rechtvaardigheid, doorzettingskracht, geduld & kalmte en grote dosis toewijding. Hij doet waar hij voor staat en fungeert zelf als voorbeeldrol, zeggen zijn oud-leerlingen, docenten en ouders. Hierbij een citaat zoals zij hem omschrijven: Meester Amirkhan is niet alleen onze “meester’’ geweest maar ook onze Guru.

Zijn onuitputtelijke motivatiekracht en inzet voor ontwikkeling en kansen voor elk kind ongeacht de leerachterstanden, heeft grote waardering bij kinderen, ouders en gemeenschap. Hiermee vervult de heer Amirkhan, inmiddels 90 jaar, nog steeds een Inspirerende voorbeeldrol in de Surinaamse Diaspora.

Naast zijn brede werkervaring was de heer Amrikhan ook bekend om zijn verschillende maatschappelijke functies. 

We geven deze even kort aan:  

1957 – 1958 Onderwijzer O.S. Julianaschool, Paramaribo. 

1958 – 1961 Onderwijzer O.S. Koningin Wilhelminaschool, Paramaribo. 

Na het huwelijk is de heer Amirkhan gedetacheerd naar District Nickerie. 

1961 –1963 Onderwijzer op O.S. Nieuw Nickerie en O.S. Corantijnpolder. 

1963 –1970 Directeur van 2 scholen: O.S. Clarapolder en O.S. Nanipolder. 

1970 – 1975 Directeur O.S. Livorno 1 en dependance. 1975 – 1988 Directeur O.S.L.R. Rahanschool, Pad van Wanica. 

1988 – 1989 Onderzoeker bij Inspectie Lager Onderwijs. 

Maatschappelijke functies 

1956 – 1960 Bestuurslid Hoofdbestuur (Secretaris) SMA, Surinaamse Moslim Associatie. 

1957 – 1960 Voorzitter Schoolbestuur SMA. Vanuit deze rol de basis gelegd en inzet gepleegd tot oprichting van 3 scholen: – Basisschool Ansari school 1 – Basisschool Ansari school 2 – Abu Hanifa Mulo school 

1960 – 1970 Correspondent voor Zuid Amerika van het Indiaas Maandblad FilmFare. 

Heer Amerikhan was een actief lid van het Cultuurbestuur Nickerie. Mede door inzet vanuit beide functies is het gelukt om beroemde Indiase artiesten naar Nickerie te halen voor concerten o.a. de zangers Mohamed Rafi en Mukesh. 

1970- 1989 Bestuurslid Hoofdbestuur SMA – Voorzitter Schoolbestuur SMA

error: Kopiëren mag niet!