Belastinghervorming in Suriname: Noodzaak voor transparantie en ontwikkeling

In een recente uitvoerige discussie op  Standpunt FM (Radio Gold 101.3), een Surinaams radiostation, werd de noodzaak voor een grondige herziening van het huidige belastingstelsel in Suriname benadrukt. Experts op het gebied van fiscaal beleid en economie deelden hun inzicht over hoe het huidige systeem de ontwikkeling stagneert en de behoefte aan transparantie en effectieve belastingheffing aandringt.

Het gesprek, geleid door belastingswetenschapper Winston Wirth, onthulde zorgen over de inefficiënties en gebreken binnen het huidige belastingstelsel van Suriname. De discussie wees op een aantal cruciale gebieden die dringend aandacht behoeven, waaronder de noodzaak van hervormingen om economische groei te stimuleren, de rechtvaardige verdeling van belastinglasten, en het gebruik van belastingen als een instrument voor sociale gerechtigheid.

Een van de belangrijkste punten die naar voren kwamen, was het belang van het verzamelen en analyseren van accurate gegevens om weloverwogen beslissingen over belastingbeleid te nemen. Het gebrek aan transparantie en data werd geïdentificeerd als een belangrijk obstakel voor de ontwikkeling van een eerlijk en efficiënt belastingstelsel.

Experts benadrukten ook de potentiële rol van belastingen als een stimulans voor binnenlandse productie en de ontwikkeling van lokale industrieën. Er werd gesuggereerd dat goed vormgegeven sector-specifieke belastingmaatregelen de economische activiteit kunnen stimuleren zonder ondernemers te ontmoedigen.

Verder werd besproken hoe het huidige systeem aanzienlijke inkomstenverliezen lijdt door inefficiënties en mogelijke corruptie.

De noodzaak van betere controlemechanismen en meer transparantie om de integriteit van het belastingsysteem te waarborgen, werd benadrukt.

error: Kopiëren mag niet!