Gratis vervoer van levensbelang voor ouderen buiten Paramaribo

Elke reis naar een dokter of ziekenhuis kan een onoverkomelijke financiële last zijn voor seniorenburgers die on- en minvermogend zijn, vooral als ze de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt. De kosten voor vervoer naar medische voorzieningen kunnen oplopen tot meer dan SRD 400 – een bedrag dat ver buiten het bereik ligt van velen die in gebieden als Livorno wonen, slechts een steenworp afstand van Paramaribo.

Deze realiteit is bijzonder schrijnend voor diegenen die voor kleine medische ingrepen of specialistische consulten moeten reizen.

Het is een bittere pil om te slikken dat een essentieel bezoek aan het ziekenhuis kan worden gehinderd door de kosten die ermee gemoeid zijn. Helemaal hartverscheurend wordt het wanneer je bedenkt dat sommige van deze senioren 95 jaar oud zijn, problemen met hun been hebben en klinische zorg nodig hebben in het Academisch Ziekenhuis, terwijl ze in de verder gelegen gebieden van Livorno wonen zonder financiële steun van vermogende familieleden.

Het is een trieste situatie die roept om onmiddellijke aandacht en actie. De noodzaak van een beleid waarbij senioren burgers die financieel minder daadkrachtig zijn vanaf hun 60ste levensjaar gratis vervoer krijgen voor dokters- en ziekenhuisbezoeken, is geen luxe maar een essentieel recht. Dit zou niet alleen de financiële last op deze ouderen en hun families verlichten, maar ook hun toegang tot noodzakelijke zorg garanderen.

Het wordt tijd dat stakeholders en beleidsmakers deze kwestie als een prioriteit behandelen en structurele oplossingen zoeken die de kwaliteit van leven voor onze oudere medeburgers waarborgen. Een samenleving kan worden beoordeeld op de manier waarop zij haar meest kwetsbare leden behandelt. 

error: Kopiëren mag niet!