China’s Belt and Road leningen

DOOR DUNCAN MIL

China’s investeringen in het Belt and Road Initiative (BRI) zijn in het decennium sinds de oprichting in 2013 uitgebreid naar 148 landen, terwijl de investeringen de grens van US$1 biljoen hebben overschreden.

Het rapport van de Griffith University in Australië en Fudan University in Shanghai bevestigt recente gegevens waaruit blijkt dat China’s uitgaande investeringen vorig jaar met 24% zijn gestegen.

Deze toename volgde op een daling van 42,6% in 2020 na de introductie van een BRI “Debt Sustainability Framework” in april 2019.

Volgens een studie van het Internationaal Monetair Fonds, van 2013 tot 2016 — de eerste drie jaar van president Xi Jinping’s BRI-project — verdubbelde Beijing’s bijdrage aan de publieke schuld van landen met een laag inkomen bijna van 6,2% naar 11,6% en is het bestempeld als “schuldvaldiplomatie.”

Critici van het BRI-project beweren dat het initiatief deels is gemotiveerd door Xi’s verlangen om zijn economie te stimuleren en strategische activa van de ontvangende landen te verkrijgen.

Zo tekende Sri Lanka, niet in staat om China terug te betalen voor een lening gebruikt voor de bouw van een nieuwe haven in Hambantota, een 99-jarige huurovereenkomst voor het gebruik daarvan over aan China — een strategische basis voor China’s marine.

In Djibouti steeg de publieke schuld naar 47% van het bruto binnenlands product van het land in 2022, waardoor het land een hoog risico op schuldenlast loopt.

Het is geen toeval dat China’s eerste officiële overzeese marinebasis is gevestigd in de noordelijke regio Obock van Djibouti, waardoor het kleinere militaire installaties van de VS daar in de schaduw staat.

Peking heeft de beschuldigingen van een schuldval tegengesproken.

error: Kopiëren mag niet!