VS-bases onder bedreiging

DOOR DUNCAN MIL
De VS hebben gewaarschuwd dat ze Iraans-gealigneerde militanten in Irak en Syrië zullen blijven aanvallen na het uitvoeren van massale luchtaanvallen in reactie op een drone-aanval die eind januari drie Amerikaanse soldaten doodde.

Een drone-aanval die vannacht werd uitgevoerd door de door Iran gesteunde Islamitische Verzetsgroep, doodde zes Koerdische commando’s van de Syrische Democratische Krachten op een Amerikaanse basis in het oosten van Syrië. Veertien mensen raakten gewond, aldus de SDF.

De aanval op de basis in de buurt van het Al Omar-olieveld is een reactie van Iraanse milities op Amerikaanse bases na Amerikaanse luchtaanvallen aan het einde van vorige week, aldus het Syrische Observatorium voor de mensenrechten.

Op zondag zei Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, dat aanvallen op 85 doelen die minstens 39 mensen doodden en tientallen anderen verwondden in Irak en Syrië “slechts het begin, en niet het einde” zijn van Washingtons reactie.

In Damascus veroordeelde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken de aanvallen en zei in een verklaring uitgegeven op zaterdag dat ze de “soevereiniteit, territoriale integriteit en de veiligheid van zijn volk” schenden, terwijl ze vrede en veiligheid in de regio bedreigen.

Met een waarschuwing aan “degenen die ons kwaad zouden willen doen”, zei president Joe Biden: “Weet dit: als je een Amerikaan schaadt, zullen we reageren.”

error: Kopiëren mag niet!