De strijd tussen goed en kwaad

Geen enkel mens is voor honderd procent goed of slecht. Elk mens heeft goed en kwaad in zich. Soms overheerst kwaad en soms goed en dat is te merken aan het gedrag van mensen. Het ligt geheel aan jou als mens welke van die twee jij wilt laten overheersen.

De ene mens voelt zich prettig als hij positief spreekt en handelt en de ander krijgt pas dat tevreden gevoel als hij kan roddelen, pijn doen en kwaad spreken, vernederen of bespotten. Van belang is dat elk mens een keuze heeft. De rovende bende die met hun gedrag het land al maandenlang terroriseert, heeft duidelijk bewust voor kwaad gekozen.  

Het kwaad deed pas nà de schepping zijn intrede, doordat de mens misbruik maakte van de menselijke vrijheid. God had harmonie geschapen, de deur naar het kwaad werd pas daarna door de mens zelf geopend. Sindsdien bestaat er goed en kwaad in handelen en spreken.

Een blik in de wereld, maar ook dichtbij huis laat beide fenomenen zien. Er zijn mensen die positief en liefdevol bezig zijn, maar er zijn ook mensen die anderen bewust pijn doen, aanzetten tot oorlog en geweld, anderen bewust de dood injagen met zelfmoordbommen.

Dan is er nog de groep die maar niet kan kiezen, mensen die dagelijks een innerlijke strijd voeren tussen goed en kwaad. Het spanningsveld tussen goed en kwaad valt niet met regels te neutraliseren. Het ligt in het hart, in ieder van ons.                                                                          

Wat is eigenlijk het Kwaad?                                                                                             Het kwade is niet het overtreden van een morele regel, maar de verblinding waardoor we de ander niet meer zien, je verliest je medemenselijk gevoel voor de ander.

Het kan echter ook gebeuren dat jij je beproefd voelt  door mensen om je heen of door de situatie waar je in beland bent. En dan merk je, dat je wilt terugslaan, beledigen en vernederen. Maar in jou zijn ook engelen, die positieve gedachten en gevoelens aanreiken. Dan ontstaat de innerlijke strijd van kiezen tussen goed of kwaad. Dus omstandigheden kunnen de materialen vervaardigen, maar jij beslist welke weg je wilt gaan.                                                                                                          

Er is meer goedheid, medemenselijkheid en zorg dan kwaad in de mens.Dat is gewoon onze natuur. Het is wat ons menselijk maakt. Zonder goedheid, zonder menselijkheid kan de mensheid niet bestaan. 

Maar soms loopt het mis.

Daar waar de balans tussen goed en kwaad omslaat, gaan mensen letterlijk dood. Dan krijgen we oorlogen, aanslagen, genocide.

Wat goed gaat, is vaak vanzelfsprekend. Het zijn de missers die altijd in het nieuws komen. We moeten er daarom voor zorgen dat goed handelen zijn vanzelfsprekendheid niet verliest.

Er zullen altijd mensen zijn die je niets gunnen, kwaad spreken, jaloers zijn, roddelen, de spot drijven en steken onder water geven en ook mensen die genieten van het leed dat anderen jou aandoen. Vaak komt dat omdat jij iets hebt dat zij niet hebben en juist wel willen hebben.

Haat ze niet, maar leer ervan. Zorg ervoor dat ze je nooit kunnen overhalen om je bij hen aan te sluiten want dezelfde giftige personen die jou overhalen mee te doen met het besproeien van anderen met bijtend zuur, kunnen ook anderen overhalen om zuur richting jou te sproeien.

Slachtoffers willen meestal terugslaan en dat is begrijpelijk. En toch is het soms beter om te zwijgen of te negeren. Negeren en zwijgen, betekent niet dat je een sufkop bent, maar laat zien dat het niveau van domheid en gevoelloosheid van de dader je sprakeloos maakt. Hoe diep kan iemand zinken?

Een recent voorbeeld is, iemand heeft een boek gepubliceerd over corruptie en de foto’s van drie mannen op de cover kunnen suggereren, dat deze mannen corrupt zijn. Het is dus erg misleidend. Het gaat dus niet om de inhoud van het boek, maar om het feit dat de schrijver zonder toestemming van de drie mannen hun foto’s  op de cover heeft geplaatst. Kan dit kwade opzet zijn, zo vlak voor de verkiezingen? 

Dit is nu net een voorbeeld waarbij de slachtoffers niet moeten zwijgen en negeren. Er moet een klacht worden ingediend en dan liggen er twee opties. De verkoop van de boeken in hun huidige vorm kan dan worden stopgezet of de verkoop kan doorgaan maar dan zonder de foto’s van de mannen op de cover. 

Slachtoffers die kwaad wordt aangedaan, kunnen zich boos, verdrietig en gefrustreerd voelen en dat is begrijpelijk. De hamvraag is echter hoe voelen de mensen zich die kwaad spreken of giftige handelingen verrichten? Voeren ze continu een innerlijke strijd met zichzelf of hebben ze er bewust voor gekozen om met een negatieve houding door het leven te gaan?  Attitude is a little thing that makes a big difference.

Beste mensen er zullen altijd mensen zijn die anderen vernederen, bespotten, beledigen, en pijn doen en ook mensen die genieten van de pijn van een ander. Probeer om niet naar dat niveau af te dalen.                                                     

Het advies aan de slachtoffers is, ‘Straf de daders niet door ze hetzelfde aan te doen, anders kies jij ook voor kwaad. Laat het aan God over om daarmee afrekenen. 

“Throughout life people will make you mad, disrespect you and treat you bad. Let God deal with the things they do, cause hate in your heart will consume you. “ (Will Smith)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!