Moet de politieke Messias nog komen?

De Natie: Een uitgebreide familie en haar sociale samenhang

Inleiding

Politieke partijen en personen hebben altijd ideologieën gebruikt die al bestaan of overgenomen zijn van kolonisatoren, en deze naar eigen inzicht hebben aangepast zonder echt uniek te zijn. Deze systemen hebben gefaald om een eigen, succesvolle ideologie te creëren, resulterend in moreel en economisch stagnatie voor de natie. Veel mensen hebben het land al verlaten en anderen kunnen volgen als ze de kans krijgen. De schrijver wil in een serie artikelen bouwstenen voor een nieuwe ideologie presenteren, gebaseerd op de gedachtegang van een door de kolonisator vermoorde originele denker. Hierbij wordt de vraag gesteld of een politieke ‘messias’ succesvol welzijn en welvaart kan brengen, of ten onder zal gaan door machthebbers die vasthouden aan een falend systeem omwille van zelfbehoud in tijden van armoede.

De betekenis van nationalisme

Een natie fungeert als politieke “paraplu” voor het individu, een concept dat breder is dan de sociale “paraplu” die een stam biedt. Terwijl tribalisme nationalisme kan schaden door nationale loyaliteit te verzwakken, is nationale loyaliteit juist essentieel voor de integriteit van een natie, maar kan tegelijkertijd een bedreiging vormen voor de mensheid.

De familie, stam en natie

In de wereldgemeenschap is de rol van de natie vergelijkbaar met die van een familie binnen een stam. Een natie ontstaat na de periode van tribalisme en door de diversificatie van stammen die afkomstig zijn uit een gemeenschappelijke bron, en ook door diegenen die zich met haar lot hebben verbonden. Dit proces vergt tijd en door deze ontwikkeling kunnen nieuwe naties ontstaan terwijl oude uiteenvallen.

Nationalisme versus wereldsamenleving

Hoewel politieke structuren zoals staten het politieke landschap van de wereld vormgeven, is het hun incongruentie met sociale structuren die verandering teweegbrengt. Een natie-staat blijft bestaan zolang haar politieke structuur overeenkomt met de sociale realiteit. Naties die meerdere nationaliteiten omvatten, kunnen uiteenvallen wanneer elke nationaliteit streeft naar onafhankelijkheid, waarmee de sociale origine wordt hersteld.

De onlosmakelijke sociale band

Familie, stam en natie zijn natuurlijke sociale structuren die niet gecreëerd zijn door een specifiek individu. De zorg voor de familie en stam draagt bij aan de nationale identiteit en benadrukt het belang van het sociale aspect, het werkelijke dynamische kracht achter de geschiedenis. Het negeren van de nationale band en het oprichten van een politiek systeem dat indruist tegen de sociale realiteit, leidt slechts tot een tijdelijke structuur die uiteindelijk wordt vernietigd door de kracht van sociale samenhang.

Conclusie

Het is van cruciaal belang dat elk individu zich bewust is van deze sociale realiteiten en dienovereenkomstig handelt om zinvolle acties te ondernemen. Kennis van en respect voor deze basisprincipes van het menselijk leven zijn noodzakelijk om afwijkingen, wanorde en schade in de levens van menselijke groeperingen te voorkomen.

Humbert P.

error: Kopiëren mag niet!