Uitbraak van dengue in Brazilië vormt grote uitdaging voor Suriname 

De strijd tegen dengue, beter bekend als knokkelkoorts, blijft een belangrijke uitdaging voor Suriname, vooral in het licht van de recente ontwikkelingen in buurland Brazilië. Sinds januari 2024 zijn er duizenden gevallen van dengue gemeld in Brazilië, wat de situatie in Suriname verder onder druk zet.

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Volksgezondheid in Suriname zetten zich onverminderd voort om deze ziekte te bestrijden. Echter, de uitbraak in Brazilië toont aan hoe groot de uitdaging is waarmee Suriname geconfronteerd wordt. 

Fabio Baccheretti, voorzitter van de Nationale Raad van Volksgezondheidssecretarissen in Brazilië, heeft gewezen op de hoge temperaturen als een belangrijke factor achter de verspreiding van de muggen die dengue overbrengen. 

Er is door de redactie van Dagblad Suriname contact gezocht met minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, voor een reactie op de situatie en de mogelijke gevolgen voor Suriname. Een reactie is vooralsnog echter uitgebleven.

De voornaamste zorgen liggen bij het besmettingsgevaar en het constante personenverkeer tussen Brazilië en Suriname, vooral door de vele Brazilianen die in de Surinaamse goudvelden werken. Deze situatie roept op voor urgente aandacht en samenwerking tussen beide landen om de verspreiding van dengue te minimaliseren en de gezondheid van de bevolking te beschermen.

CS

error: Kopiëren mag niet!