Beloofde koopkrachtversterking bereikt niet een ieder: geregistreerde burgers zijn nog wachtende 

Terwijl er in het weekend groot feest werd gevierd ter ere van de 65ste jaardag van de president, vroegen vele burgers zich af wanneer zij hun lang beloofde koopkrachtversterking (kkv) van SRD 1.800 zullen krijgen. Enkele AOV’ers zeggen aan Dagblad Suriname, dat ze nog geen cent hebben gezien van de koopkrachtversterking, waarover gesproken wordt.

Eén persoon meldt nog steeds te wachten, terwijl een ander al vijf maanden lang verstoken is gebleven van enige vorm van koopkrachtversterking. Ondanks de eerdere aankondiging van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting vorig jaar, waarin werd bevestigd dat alle AOV-gerechtigden recht hebben op een koopkrachtversterking van SRD 1.800, ontvangen zij momenteel slechts hun reguliere AOV-uitkering. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft onlangs aangekondigd dat degenen die gerechtigd zijn om de koopkrachtversterking (kkv) van SRD 1.800 te ontvangen, in januari een extra bonus van SRD 2.180 hebben ontvangen. Als gevolg hiervan kregen de ontvangers in totaal SRD 3.980. Echter lijkt dit niet overeen te komen met de werkelijkheid, gezien de opmerkingen van burgers in de samenleving. Niet iedereen heeft al toegang tot hun koopkrachtversterking, zelfs als ze al goedkeuring hebben ontvangen voor hun aanvraag.

Op initiatief van president Chandrikapersad Santokhi is de bonusuitbetaling voorgesteld, waarna de ministers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Ines Pané, en van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, dit verder hebben uitgewerkt en tot de uitbetaling zijn overgegaan. Volgens het ministerie van SoZaVo was het budget voor deze bonus SRD 250.397.400, waaruit 114.845 begunstigden een uitkering hebben ontvangen, ook aan 35.571 nieuwe aanvragers die in januari 2024 zijn goedgekeurd via het Sociale Beneficiary System met 11.105 mensen uit zwakke huishoudens, 16.217 mensen met een beperking en 51.952 AOV-uitkeringstrekkers.

Sommige burgers hebben zich al maanden geleden geregistreerd voor het beneficiary-programma, maar hebben tot op heden nog geen goedkeuring of enig bericht ontvangen. Aan de andere kant zijn er ook burgers die wel goedkeuring hebben gekregen, maar desondanks nog geen koopkrachtversterkende uitkering hebben ontvangen.

De groep AOV’ers heeft het te verduren met het systeem. De minister van SoZaVo benadrukte recentelijk, dat er administratieve uitdagingen zijn voor de groep AOV-ontvangers die ook de koopkrachtversterking ontvangen. Ze verzekerde dat deze groep in de komende week de eenmalige bonus op hun bankrekening tegemoet kan zien. Echter heerst er wantrouwen bij de AOV’ers, omdat er helaas nog een aantal AOV-ers maandenlang wachtende zijn op hun financiële tegemoetkoming, in de vorm van de koopkrachtversterking.

SD

error: Kopiëren mag niet!