Leerlingen van de basisschool starten vanaf 20 maart met peilingstoetsen

Leerlingen van de basisschool, leerjaar 3 tot en met 8, starten vanaf 20 maart met peilingstoetsen. Voor leerjaar 3 duurt dit twee dagen (21 en 22 maart) en voor de overige leerjaren duurt het drie dagen (20-22 maart). Leerlingen van leerjaar 3 zullen getoetst worden op Instructie Rekenen en Instructie Algemene Taalkennis. En de overige leerjaren op Instructie Tekstbegrip, Instructie rekenen en Instructie Algemene Taalkennis.

In voorgaande schooljaren werden de peilingstoetsen afgenomen in leerjaar 4, 6 en 8, waarbij leerlingen werden getoetst op taal, rekenen en agn (aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs). Opmerkelijk is dat de peilingstoetsen nu ook in de overige leerjaren zullen worden afgenomen.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft eerder aangegeven, dat de peilingstoetsen bedoeld zijn om het niveau van beheersing van leerstof door leerlingen te bepalen. De resultaten worden geëvalueerd en gebruikt om het onderwijs verder te verbeteren. Uit een eerdere rapportage bleek, dat leerlingen moeite hadden met geldrekenen en breuken. En op het gebied van Nederlands scoorden ze slecht op spelling en grammatica, maar redelijk goed op tekstbegrip.

De resultaten van individuele scholen worden niet bekendgemaakt. De informatie wordt alleen op landelijk niveau verstrekt.

SK

error: Kopiëren mag niet!