Dienstreizen overheid USD 1,3 miljoen vorig jaar

Dienstreizen bij de overheid hebben het afgelopen jaar in totaal USD 1,3 miljoen gekost. Hoewel het in absolute zin om veel geld gaat is Financiën-minister Stanley Raghoebarsing redelijk tevreden over het totale bedrag.  Hij vindt desalniettemin dat er zuinig met  geld moet worden omgegaan omdat het land in een moeilijke financieel-economische omstandigheid verkeert. 

Tijdens de recente  begrotingsdebatten in het parlement deed de minister ook uit de doeken, dat een bedrag van circa USD 90.000 is teruggestort. Er zijn personen die na een dienstreis de overgebleven gelden terug storten. Per saldo hebben de dienstreizen in de overheidssfeer het afgelopen jaar rond de USD 1.2 miljoen gekost. Maandelijks komt dit neer op circa USD 100.000. Dit bedrag is redelijk en de overheid heeft volgens de Financiën-minister het goed gedaan voor wat betreft de kosten van dienstreizen. Deze cijfers geven volgens hem aan, dat het niet zo is dat er grof met geld wordt omgegaan bij dienstreizen.  

Valutaverkopen overheid

De minister maakte er ook melding van dat de overheid het afgelopen jaar voor een totaal bedrag van USD 68 miljoen heeft verkocht op de valutamarkt. De overheid heeft valuta inkomsten en een deel daarvan werd op de valutamarkt verkocht. De vreemde valutaverkopen van de overheid gebeuren binnen de regels van de markt, dat betekent binnen de 2% marge die alleen voor de overheid geldt. Particulieren zijn vrij om te vragen en aan te bieden wat ze willen voor vreemde valuta. 

Het idee, dat de overheid met vreemde valutaverkopen op slinkse manier de markt probeert te beïnvloeden in onjuist. Met circa USD 5.5 miljoen per maand kan de valutamarkt nauwelijks beïnvloed worden. Waar de overheid wel op toeziet is dat de verkochte vreemde valuta gaan naar de import van brandstof, basisproducten en medicamenten. De circa USD 5.5 miljoen per maand helpt daarbij.

Retentieregeling

Wat de exportopbrengsten betreft komt 96 procent van alle verdiende vreemde valuta uit exporten terug in het land. Het is niet meer zo dat exportopbrengsten in het buitenland worden aangehouden. Het vertrouwen is terug. Voor alle valutaopbrengsten uit export geldt de 35 procent retentieregeling. Exporteurs zijn verplicht 35 procent van hun valutaopbrengsten op de valutamarkt aan te bieden. In de praktijk voldoet niet iedereen aan deze verplichting. Slechts 21 procent van alle exportopbrengsten worden via de banken aangeboden op de valutamarkt. De opmerking dat er sancties hiertegen moet worden getroffen, vindt de minister terecht. 

De kwestie van de retentieregeling speelt vooral bij situaties van koersverschillen en koersinstabiliteit. “Als de wisselkoers stabiel is, regelt de markt zichzelf wel”, aldus de Financiën-minister.-  

SS

error: Kopiëren mag niet!